Реставрираната статуя на Цар Освободител бе върната на мястото й

Снимка: БГНЕС

Реставрираната скулптурна фигура на руския император Александър Втори на кон бе върната на постамента на паметника пред Народното събрание в четвъртък.

Процесът на връщането на фигурната композиция продължи няколко часа. Разглобената статуя бе докарана сутринта и на място първо бе сглобен конят, след това фигурата на царя и след това композицията от бронз бе монтирана на постамента.

Дейностите по реставрирането на паметника, което предизвика остри обществени полемики за начина на извършването му, бяха в три направления - укрепване и реставрация на главния пиедестал на паметника; реставрация и консервация на бронзовите орелефи, в това число и на главната фигура на императора с коня; реставрация на околното пространство – огради, площадки, тревни площи.

Нова вътрешна конструкция от неръждаема стомана дава поне няколкостотин години живот на паметника, коментира Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, цитиран от БГНЕС.

"Паметникът днес бе докаран на площадката така, както е докаран преди 107 години. Преди 107 години, само че на волски впрягове, е докаран отделно конят, отделно тялото на императора и отделно главата и са сглобени тук. Сега по същия начин, по същата технология се сглобяват. Разликата е, че е направена нова стоманена конструкция от неръждаема стомана, така че той да издържи поне още няколко пъти по 100 години", каза инж. Глосов.

Той обясни, че реставрация на паметника никога не е правена. "Правени са частични ремонти и поправки по него, като последната по-основна е правена през 1946 г. след войната. Паметникът е пострадал сериозно от шрапнелите на падналите бомби при бомбардировките. Бомби са падали на мястото на хотел "Радисън", на Студентския дом. Оттогава са правени частични ремонти, но такава сериозна реставрация никога не е правена", обясни още той.

Предвижда се до края на декември да приключат довършителните работи по пиедестала и по околното пространство, така че през януари паметникът да бъде открит.

Зам.-кметът с ресор култура към Столичната община д-р Тодор Чобанов допълни, че пиедесталът на паметника е укрепен с 20 тона специален цимент, които са инжектирани отдолу по него.

Паметникът ще е напълно обновен за честванията на 3 март, когато се навършват 135 години от освобождението на България.

Преди една седмица с кран бяха поставени двете странични фигури – на княз Николай Николаевич и на граф Игнатиев.

Целият процес на реставрацията бе придружен от шумна дискусия и скандални обвинения за непрофесионално извършване на работата и високата цена. Първоначално след демонтажа с отрязване на краката на коня, паметникът беше открит от медии захвърлен без охрана в леярна в софийския квартал Требич.

След това се оказа, че няма работен проект за реставрацията на паметника, въпреки уверенията. Настъпи объркване в ръководството на Столичната община, която беше водеща по изпълнението на реставрацията. Кметът Йорданка Фандъкова обеща да провери има ли реставрационен план, макар че заместникът ѝ Чобанов твърдеше, че такъв план има.

Министерството на културата се разграничи от проекта, защото не било страна по него. Руски медии отразиха спора, защото руска фондация бе основният донор за реставрацията с 500 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България