Ресурсни учители на протест срещу новия училищен закон

Ресурсни учители на протест срещу новия училищен закон

Националната асоциация на ресурсните учители организира в понеделник символичен протест срещу предложения в проектозакона за предучилищно и училищно образование, внесен в парламента.

Документът предвижда Ресурсните центрове за подпомагане на обучението на деца със специални образователни потребности да бъдат преобразувани от държавни в общински и да бъдат модернизирани. Според ресурсните учители обаче, те ще бъдат  "разформировани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове".

Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова, която движи приемането на законопроекта още от първия мандат на ГЕРБ, вече коментира, че финансирането и персоналът на центровете няма да бъдат съкратени, но това не се споделя от ресурсните учители.

Те настояват ресурсните центрове да се запазят като  държавна отговорност, да се изградят екипи за комплексно оценяване и подкрепа на децата със специалните образователни потребности на регионален принцип в ресурсните центрове и да се инвестират допълнителни средства, така че да се осигурят  терапевтични програми и подкрепа на родителите във всяка област на страната.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, ресурсните учители се заканиха да излязат на протест пред Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България