Ревизията в екоминистерството не е открила нарушения при обществените поръчки

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова представи екипа си. Сн: БГНЕС

Поръчаната от служебния премиер ревизия на работата на всички министерства не е открила нарушения при провеждането на обществените поръчка в ековедомството в последните три месеца на 2016 г. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова пред журналисти във вторник, представяйки екипа и приоритетите си.

Докладът от проверката е бил предаден в Министерския съвет. Очакванията са в сряда след правителственото заседание премиерът Огнян Герджиков да даде информация за ревизиите във всички ведомства.

В аванс Костова посочи, че вътрешният одит в екоминистерството на поръчките от 1 октомври до края на декември 2016 г. установил, че са спазени законовите норми при възлагането на обществените поръчки и се изпълняват отправени от Сметната палата препоръки за подобряване на процедурите.

Екоминистърът посочи като свой основен приоритет предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя припомни, че на срещата на т. нар. Тройка – Естония, България и Австрия, които последователно ще се начел на ЕС в периода 1юли 2017 – 31 декември 2018 г., е договорено основен приоритет през тези 18 месеца да бъдат екоиновациите.

Изпълнението на Оперативната програма "Околна среда“ (ОПОС) е следващата цел на Костова. Тя съобщи, че още в сряда ще бъде внесен пред Сертифициращия орган в Министерство на финансите коригираният окончателен сертификат за изпълнението на ОПОС 2007-2013 г. Това е един от документите, с който ще бъде затворен първият програмен период.

Работи се усилено по изпълнение на новата ОПОС, допълни екоминистърът. В процес на оценка са четири водни проекта в Пловдив, Елхово, Чирпан и Тутракан. Очаква се най-скоро да бъде подписан договорът за безвъзмездна помощ на Пловдив. В напреднала фаза е и проектът на Елхово, а Чирпан и Тутракан се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на 2017 г.

Министърът очерта като основна цел и намаляване на депонираните битови отпадъци. Затова до края на март ще бъдат поканени регионалните сдружения за управление на отпадъците, сформирани в Русе, Благоевград и Бургас, да внесат за проектни предложения за финансиране на строеж на анаеробни инсталации за третиране на биоразградими отпадъци.

През второто тримесечие ще бъде обявена и покана за изпълнение на трета фаза на проекта за интегрираната система за управление на отпадъците на Столичната община.

Ирина Костова представи и изпълнението на 38-те проекта по двете програми от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, които са управлявани от МОСВ и трябва да бъдат приключени до април 2017 г. Сред тях има два рискови на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), които са забавени заради обжалване на обявените процедури. В момента се търсят начини за изпълнението им и със собствен кадрови ресурс на ИАОС. Единият проект е на стойност 1, 2 млн. евро, а другият – почти за 1 млн. евро. По тях общо разплатените средства са близо 900 хил. лева.

Всички задачи могат да се реализират при наличието на експерти, подчерта в заключение министърът. „Колкото и добри да са разписаните мерки, те ще се изпълнят, ако има добър експертен състав. Затова в момента се извършва преглед на обезпечаването с кадри във всички структури – МОСВ, Басейновите дирекции, РИОСВ и общините“, каза още Ирина Костова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес