Рим започна дело срещу ЦРУ за отвличането на египетски имам

Рим започна дело срещу ЦРУ за отвличането на египетски имам
Двайсет и шест американци – предимно агенти на ЦРУ, и петима италианци ще бъдат съдени за отвличането на египетски имам, заподозрян в тероризъм, реши италиански съдия, цитиран от ББС в петък.

Осама Мустафа Хасан Насър твърди, че е бил заловен от ЦРУ в Милано и изпратен в Египет, където по думите му бил измъчван.

Това ще е първото наказателно дело, свързано с практиката на САЩ за тайно прехвърляне на заподозрени. Тези действия бяха осъдени от Европейския парламента в специална декларация, приета преди два дни.

Първото заседание на съда е насрочено за началото на юни. Обвинението твърди, че петима офицери от италианското разузнаване са работели заедно с обвинените американци. Сред тях е и бившият шеф на италианското военно

разузнаване Николо Полари.

Той бе единственият от обвиняемите, който на предварителното съдебно заседание заяви, че италианските специални служби не са участвали по никакъв начин в отвличането на Насър.

Полари отбеляза, че не е в състояние да се защитава пълноценно, защото документите, изясняващи неговата роля, са били изключени от делото, тъй като съдържат държавна тайна.

От ЦРУ отказват да коментират.

Когато бил отвлечен в Милано, Насър бил имам в главната джамия на града. По онова време бил разследван от италианската прокуратура по обвинение, че ръководи група за набиране на терористи.

Смята се, че имамът бил отведен с кола до военновъздушната база Авиано край Венеция, оттам със самолет в базата Рамщайн в Германия, а след това - в Египет, където се твърди, че е бил измъчван.

Тази седмица той бе освободен след четири години, прекарани в затвора. Адвокатът му в Египет каза, че Насър има желание да се върне в Италия, където има статут на политически бежанец.  

Случаят привлече вниманието към операциите на специалните служби. Прокурорите настояват италианското правителство да поиска екстрадиция на американските агенти.

Предишното правителство на Силвио Берлускони, отказа да го направи.

Сегашният кабинет на Романо Проди още не е взел решение по въпроса. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?