Рискът от тромбози е 8-10 пъти по-голям при заразяване с Covid-19 отколкото след ваксина

Вероятността от появата на кръвни съсиреци е сходна при ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, сочи проучване на Оксфордския университет

Рискът от тромбози е 8-10 пъти по-голям при заразяване с Covid-19 отколкото след ваксина

Рискът от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка e между 8 и 10 пъти по-висок при хората, които са се заразили с Covid-19, в сравнение с тези, които са ваксинирани с различни ваксини. Освен това честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при ваксинираните с Pfizer/BioNTech и Moderna е сходна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca и Оксфордския университет. Това е установило изследване на Оксфордския университет в Англия, цитирано от CBS News.

Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

Освен това, проучването на Оксфордския университет показа, че тези, които са били заразени с Covid-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса.

Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови за CVST от самото заразяване с коронавируса. Рискът е 10 пъти по-голям за хората, които хващат коронавирус спрямо тези, които получават ваксините на Pfizer или Moderna и 8 пъти по-голям спрямо тези, получили AstraZeneca.

Анализът на Оксфордския университет се основа на данни от реалната практика, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX и европейските агенции, като е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с Covid-19, или са били имунизирани с ваксините на AstraZeneca, Pfizer или Moderna. Повечето данни за ваксинираните с иРНК ваксините (на Pfizer и Moderna) са от САЩ, докато данните за ваксинираните с AstraZeneca идват до голяма степен от европейските програми за масова ваксинация.

"Има опасения относно възможните връзки между ваксините и церебралната венозна тромбоза (CVST), което кара правителствата и регулаторните органи да ограничат употребата на някои ваксини", отбеляза Пол Харисън, професор по психиатрия и ръководител на Оксфордската група за транслационна невробиология.

"Стигнахме до два важни заключения. Първо, Covid-19 значително увеличава риска от CVST, добавяйки съсирването на кръвта към списъка на проблемите, които причинява тази инфекция. На второ място, рискът от Covid-19 е по-висок от този при сегашните ваксини, дори за тези под 30 години, нещо, което трябва да се вземе предвид при разглеждане на баланса между рисковете и ползите от ваксинацията", допълва той.

Изследването, публикувано от Оксфордския университет, установява, че около 39 на всеки 1 милион души, които се заразяват с Covid-19, вероятно ще получат съсиреци в мозъка. Учените подчертават, че целта на тяхното изследване не е да сравняват ваксините, а да събират точни данни за рисковете от всички ваксини в сравнение с рисковете, свързани със заразяването с коронавируса.

Тъй като данните, използвани за определяне на общия процент на заболеваемост, се актуализират постоянно, изследователите подчертават, че "всички сравнения трябва да се тълкуват внимателно, тъй като данните все още се натрупват".

Те отбелязват също така, че все още не е ясно дали "Covid-19 и ваксините водят до тромбози по един и същи или чрез различни механизми", и казаха, че това ще бъде предмет на текущите им изследвания.

Изследването на Оксфордския университет изглежда в противоречие с по-ранни изявления на компанията Moderna, според които данните за ваксината ѝ не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития".

Това проучване изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червен флаг" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Споделяне

Още от Коронавирус