Рискът по застраховката срещу фалит на България се понижи

Стойността на застраховката срещу фалит на България, измервана чрез показателя CDS (Credit Default Swaps) за 5-годишен период, слезе на 277 базисни пункта, съобщи Ройтерс във вторник. Според CMA DataVision стойността на този показател за страната ни е 272 базисни пункта.

Цитираните стойности определят България като "стабилна на финансовите пазари", коментира съобщението Министерството на финансите. Цената на застраховката срещу фалит намалява значително от средата на юни и тенденцията на намаляване се очаква да се запази и през следващите седмици, продължава коментарът.

България се възприема като държава с риск, много по-нисък от този на Унгария, Румъния, Латвия и Гърция.

Според Ройтерс спредът за Унгария се установи на 321, докато този за Румъния достига 347 базисни пункта. За Латвия той е 323 базисни пункта, за Гърция е все още около 750, за Литва - 240, а за Португалия - 220 базисни пункта. Спредът за Испания се увеличи от 175 на 180 базисни пункта. Португалия и Испания са значително по-малко рискови от България, въпреки опасенията на коментаторите за финансовата им стабилност.

Само преди месец CMA обяви, че през второто тримесечие на годината България и Румъния са били сред най-рисковите държави в света. В доклада на компанията, който се изготвя в края на всяко тримесечие, единствените нови попълнения в топ 10 на най-рисковите държави са Румъния и България. България е заемала десето място, като според CMA рисковата премия по застраховката срещу фалит на правителството е била 363.7 базисни пункта. Румъния е била на осма позиция, а рисковата ѝ премия - 379.5 базисни пункта.

За този период Гърция е направила "огромен скок нагоре в класацията" и се е наредила на второ място по риск от фалит, оставайки само зад Венецуела. Рисковата премия по застраховките срещу гръцки фалит е била 1003 пункта.

За първото тримесечие на годината Гърция е била на девето място.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?