Родители и пациентски организации срещу задължителните ваксини

Родители и пациентски организации срещу задължителните ваксини

Родители, подкрепени от пациентски организации, настояват пред властите имунизациите на децата им да станат доброволни, а не да са задължителни и пропускането им да води до санкции, както е сега.

Темата периодично се повдига на дневен ред от групи родители, които не желаят да ваксинират децата си, но сега се подхваща и от пациентски организации, които следва да представляват интересите на цялото общество.

Причината за исканията са притеснения около новата шествалентна ваксина, която е в имунизационния календар от края на миналата година и която според родителите дава нежелани реакции и предизвиква несигурност.

Шествалентната ваксина замени доскорошната петвалентна срещу тетанус, дифтерия и коклюш, като включва и имунизация срещу хепатит. До замяната се стигна, след като фирмите производители на петвалентната обявиха, че не разполагат с достатъчни количества за покриване на нуждите ни. Шествалентната ваксина се поставя в редица държави, сред които Германия, Англия, Франция, Италия, Холандия, Белгия.

Така заради страховете около новата ваксина  родителите и пациентските организации искат всички ваксини в имунизационния календар да станат доброволни и то на фона на засилен бежански натиск, носещ повишен риск от епидемии и периодичните примери за разрастване на зарази в ромските гета, където децата не се ваксинират. През 2010 година имаше епидемия от морбили, която засегна няколко района в страната, но най-потърпевши бяха именно деца от ромските махали, които не са ваксинирани.

Ваксините са задължителни и за прием в детски градини и ясли именно с цел да се предотвратят епидемии сред децата.

За няколко дни във Фейсбук обаче под искането ваксините да са доброволни са се подписали над 3000 души. Те дават пример, че всички ваксинации в имунизационния календар са препоръчителни в Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус, Литва.

В същото време в голяма част от страните в Западна Европа нивото на здравна култура е доста по-високо от тук и хората се ваксинират дори срещу грип, без никой да ги задължава.

Това обаче обижда българските родители. "Някои наши медицински специалисти си позволяват да обиждат българското общество, че не е дорасло за право на избор, затова трябва да напомним, че и в част от бившите социалистически страни ваксинациите в имунизационния календар също са законово установени като препоръчителни, а не задължителни", посочват родителите в писмо до президента, Народното събрание, омбудсмана и здравния министър.

От алианса пациентски организации "Заедно с теб“ подкрепят исканията им и цитират статистика, според която България е сред страните с най-много задължителни имунизации – 9, заедно със Словакия, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Латвия.

Пациентските организации цитират данни и от сайта на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата), според които шествалентната ваксина все още подлежи на специално наблюдение, тъй като няма доказателства за безопасност както при недоносените деца, така и при тези с имунодефицит. Няма и официални данни за съвместимост с някои други ваксини. Поставя се от лятото на 2013 година.

Споделяне

Още от България