Родители и ученици масово подкрепят светското изучаване на религията

Родители и ученици масово подкрепят светското изучаване на религията

Над две трети от родителите и учениците подкрепят изучаването на религия в училищата, като половината от тях посочват дисциплината като избираем предмет, а голяма част от тях искат обучението по новата дисциплина да е светско. Това сочи проучване сред родители и ученици, направено от “Алфа рисърч” през март по поръчка на просветното министерство. Резултатите от него бяха огласени в сряда, малко преди заседанието на Обществения съвет по въпросите на религията в училище. В съвета участват университетски преподаватели, учители в средни училища, философи, богослови и педагози.

Една пета от родителите и 16% от учениците смятат, че религията трябва да се преподава в часовете по история, философия и литература. Само 16% от родителите, и 9% от учениците искат в училище да се учи вероучение.

Около 20% от анкетираните са категорично против обучението по религия в училище. Основните опасения са, че въвеждането на религията като предмет в училище едва ли ще помогне за решаването на реалните проблеми. Освен това според противниците на идеята това ще натовари допълнително децата, а учителите могат да натрапват свои идея за религията.

Две трети от анкетираните смятат, че изучаването на религия трябва да е светско и да има предимно информационна насоченост. Така децата научават повече за историята и философията на основните религии в света, възпитават се в общочовешки добродетели и религиозна толерантност.

Обучението по религия се възприема сред анкетираните като средство за ограничаване на проблемите сред младите хора – най-вече употреба на наркотици, агресия, членуване в секти, показва още изследването.

Учениците предпочитат религията да се преподава от учители, преминали през съответните курсове. Родителите обаче са раздвоени – една трета споделят мнението на децата си, а още толкова мислят, че предметът трябва да се води от богослови.

Споделяне

Още от България