Роднини на иракския премиер са отвлечени в Багдад

Израел даде разрешение погребението на палестинския лидер Ясер Арафат да бъде извършено в Рамала след неговата очаквана смърт, предаде Асошиейтед прес, цитирайки израелското военно радио. Това е станало в сряда сутринта на среща на премиера Ариел Шарон с шефовете на ведомствата по сигурността, предаде Асошиейтед прес.

Централата на Арафат в Рамала, известна под името Мукатаа, е смятана от мнозина палестинци за символ на съпротивата срещу Израел. Палестински представители предложиха след полагането на тялото на Арафат там Мукатаа да стане свещено място, където да има и джамия.

Очаква се по-късно през деня, след заседанието на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина(ООП) и ръководството на Фатах, да бъде официално обявена смъртта на палестинския президент, а също така и процедурата по погребението му, съобщава израелският в. Аарец. Според някои информации Арафат вече е мъртъв, но ръководството на Палестинската автономия крие тази информация, за да реши свои вътрешни въпроси.

На заседанието на палестинското ръководство в Рамала присъства и специалният пратеник на египетския президент Хосни Мубарак. Египет предложи церемония по прощаването с Арафат да се проведе в Каир, след което да бъде погребан в Рамала. Египетската инициатива имаше за цел да се избегнат визовите проблеми с израелските власти за пристигането в Рамала на ръководителите на редица арабски държави.

Някои палестински представители продължават да смятат, че Арафат трябва да бъде погребан в Ерусалим - нещо, което Израел отказва да позволи.

Във вторник в Париж пристигна ислямски духовник, който да остане със 75-годишния Арафат, чието състояние през последното денонощие отново рязко се влоши. Военната клиника, в която е настанен за лечение палестинският лидер, обяви, че той е получил мозъчен кръвоизлив. Според палестински източници въпрос на часове е да бъде изключена апаратурата, която поддържа изкуствено живота му.

Палестинският външен министър Набил Шаат, който във вторник посети болницата заедно с палестинския премиер, генералния секретар на ООП и председателя на парламента, обаче заяви, че не въпросът за изключване на животоподдържащите системи не стои.

Според Шаат, мозъкът, сърцето и дробовете на Арафат все още функционират и той е "жив".

Арафат бе приет в болницата на 29 октомври, когато за пръв път от близо три години напусна резиденцията си в Рамала, където е държан по израелско настояване. Все още лекарите не са обявили официално диагнозата на заболяването, но отхвърлиха вероятността за левкемия или отравяне.

Мистерията около действителното състояние на Арафат е безпрецедентна, като се има предвид непрестанната поява на информации за смъртта на палестинския лидер, последвани от опровержения.

Споделяне

Още от Свят