Ройтерс: Сакскобургготски започва да си възвръща популярността

В обширен материал, посветен на политическата ситуация в България, Ройтерс отбелязва, че премиерът Симеон Сакскобургготски започва постепенно да си възвръща подкрепата на избирателите.

Агенцията, цитирана от БТА, припомня, че популярността на премиера, спечелил изборите през 2001 г. с 42,7 процента от гласовете, скоро след това е започнала да намалява заради разочарованието на българите, че той не е изпълнил обещанието си да подобри живота им за 800 дни.

Ройтерс отбелязва, че сега Сакскобургготски най-после започва да извлича дивиденти от постиженията на правителството си, превръщайки ги в изборна подкрепа. Журналистите се позовават на проучвания на общественото мнение, според които в момента НДСВ може да разчита на подкрепата на 14 процента от населението, докато през декември 2003 г. партията се е ползвала със симпатиите на едва 6 процента от българите.

В материала са цитирани дипломати и аналитици, според които сега основното предизвикателство пред Сакскобургготски е да превърне постиженията на своето правителство - членството в НАТО, приключване на преговорите с ЕС и икономическата стабилност - в гласове.

Този кабинет може би има най-сериозните постижения от което и да е следкомунистическо правителство в България. Въпросът е дали управляващите могат да проведат ефективна предизборна кампания и да превърнат постиженията си в политическа подкрепа, заявява западен дипломат, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията това няма да е лесно, тъй като повечето българи са недоволни от корупцията, организираната престъпност и ужасното състояние на болниците и училищата.

Ройтерс припомня, че самият премиер, който някога е бил обсаждан от хора, искащи да му целунат ръка, сега е смятан за резервиран, дистанциран и недемократичен. Той рядко говори пред пресата, ограничава публичните си изяви до минимум и е обвиняван, че провежда тайни срещи на кабинета. Според аналитици той така и не е успял да загърби царския си произход и да се превърне в модерен политик, се отбелязва в материала.

Споделяне

Още от България