Роми рушиха опасен блок в Ямбол заради изселването им

Роми рушиха опасен блок в Ямбол заради изселването им

Полиция, жандармерия и пожарникари се намесиха в четвъртък в разигралата се от предишния ден драма в Ямбол, където самонастанили се роми в опасен блок в квартал “Райна Княгиня“ започнаха да рушат сградата в знак на протест срещу заповедта за изселването им.

Това стана на фона на изявлението на премиера Бойко Борисов в Брюксел, че България няма да участва в дебатите около скандала с френската политика по репатриране на роми и че действията на Париж няма да попречат на отношенията между двете държави.

Действията на обитателите на зданието доведоха до инцидент, който може да коства живота на деветгодишно момиче. То пострада в сряда, след като започнаха да рушат с чукове панелите, за да изкарат арматурното желязо за вторични суровини и разбит панел падна от втория етаж, закачи детето за косата и го повлече надолу.

На детето е извършена коремна операция, за да се спре кървенето от черния дроб, но то е в кома, в тежко състояние и с опасност за живота.

След намесата на органите на реда е започнало принудителното изселване на самозаселитите се цигани. Някои от тях се настаняват при роднини, други преместват покъщнината си на близката поляна.

Заповедта за премахването на полуразрушения блок е издадена през май 2010 г. от кмета на града Георги Славов, а на самонастанилите се там роми е даден краен срок за изнасяне от сградата 16 септември, тъй като тя е опасна за живота им. Те обаче отказаха да напуснат зданието и така се стигна до рушенето и намесата на полиция, жандармерия и пожарна.

Славов пък издаде заповед за обявяване на бедствено положение на територията на блока и прилежащата му територия в продължение на 30 дни.

Кметът обясни, че общината няма ангажимент да осигури жилища на ромите от блока. Съвместно със социални екипи обаче за хората в тежко социално положение и крайно нуждаещите се обмислят варианти за помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?