Ромпой предупреди Лондон за високата цена на напускането на ЕС

Ромпой предупреди Лондон за високата цена на напускането на ЕС

Председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди британския министър-председател Дейвид Камерън, че евентуално напускане на Европейския съюз би струвало скъпо на Великобритания, предаде ”Ройтерс”. Той допълни, че останалите европейски лидери не искат да отново да договарят основополагащите договори на общността. Ромпой говори на конференция за мястото на Великобритания в ЕС, организирана от организиран от мозъчния тръст Полиси нетуърк.

Той обясни, че Лондон има възможност да играе водеща роля в изграждането на европейската икономика в момент, когато еврозоната разполага с икономическите инструменти, които да ѝ помогнат да излезе от най-тежката криза в своята история.

Ромпой обаче отправи ясно предупреждение към Камерън, че Европа няма да търпи какъвто и да е опит на Великобритания да упражнява избирателно членство, приемайки да следва дадени правила и отказвайки да се съобразява с други. Според него излизането от ЕС е възможно от юридическа гледна точка, но "би било доста сложно и непрактично в правно и политическо отношение".

"Просто си помислете за развод след 40 години брак", заяви той.

През януари Камерън обяви, че ако неговата Консервативната партия победи на изборите през 2015 г., ще свика референдум, на който британците да се произнесат дали искат страната им да остане в ЕС. С това той засили опасенията, че Великобритания може да напусне общността, на която е член от 40 години.

"Желанието да предефинирате отношенията на вашата страна с ЕС не остава незабелязано. Не мога да говоря от името на другите президенти и министър-председатели, но предполагам, че то нито им харесва особено, нито ги плаши особено", коментира Херман ван Ромпой.

Споделяне

Още от Европа