Ромска фондация дава Тренчев на съд за разпалване на расова омраза

Фондация "Романи бах" ще сезира прокуратурата и ще заведе дело за подбуда към расова омраза срещу президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Вчера синдилният бос заяви в скандална декларация, че е необходима национална гвардия срещу разрастващата се ромска престъпност. Декларацията на Тренчев бе по повод побоя над горски стражари в Самоков, нанесен от роми заради крадени дърва.

Призивът на Тренчев бе българската общественост да се организира в доброволни отряди, да се създаде национална гвардия, която да предпазва българите от набезите на циганите, коментира за БНР адвокат Даниела Михайлова. Тя посочи, че Тренчев е нарекъл "епидемична" циганската престъпност.

Според адвокатката, изявлението е опасно, защото е направено от публична фигура и би могло да активизира националистически организации и да породи много проблеми.

"Циганите правят систематични обири по селата, занимават се с джебчийство в градовете, с проституция, от която изрева Европа, не плащат ток за консумирани блага - ток, парно и вода, и най-фрапиращото - продават децата си", заяви във вторник д-р Тренчев.

Още същия ден той заяви, че очаква атаки от правозащитни организации, но не смята да се съобразява с тях, защото те се занимавали единствено с усвояване на пари, а не с решаването на реални проблеми.

От Българския Хелзинкски комитет определиха изказването на Тренчев като шокиращо и расистко.

Тренчев заяви пред БНР в сряда, че не е изненадан от реакцията срещу думите му и посочи, че само казал публично нещо, което съществува като "трапезна революция". Независимо от убедеността, че е прав, Тренчев каза, че не визирал само ромите, а изобщо престъпността. Според него гражданите не трябва да чакат само на полицията, а да подпомагат борбата с престъпността.

Идеята му за създаване на доброволни отряди бе подкрепена от ръководството на РДВР-Сливен, което обаче каза, че всичко трябва да бъде законово уредено.

Споделяне

Още от България