“Росатом“ атакува "Уестингхаус“ на неин терен

“Росатом“ атакува "Уестингхаус“ на неин терен

Руската компания "Росатом“ атакува един от основните си конкуренти на световния ядрен пазар – американската "Уестингхаус“, започвайки процедура по лицензирането на гориво на дъщерната си компания ТВЕЛ за употреба в САЩ в реактори, изградени по технологии на "Уестингхаус“.

За целта ТВЕЛ е подписала споразумение с "Глобъл Нюклиър Фюел – Америкас“ (Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A) на компанията "Дженерал Електрик Хитачи Нюклиеър Енереджи“ (GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) за придвижването на всички въпроси по лицензирането на горивото ТВС-Квадрат, разработено специално за реактори на "Уестингхаус“.

GNF-A също така ще осигури техническа подкрепа и осъществяване на бъдещите дейности по търговско производство на горивото в свой завод в Уилмингтън в Северна Каролина.

"Вярвам в лицензирането на ТВС-Квадрат в САЩ, защото горивото има дълъг жизнен цикъл, вече са извършени негови изпитания в Германия, Швейцария, Франция и Швеция, а и пет американски ядрени оператора проявяват силен интерес“, каза президентът на "Росатом“ Сергей Кириенко през журналисти във втория ден от международното ядрено изложени Атомекспо 2016, което се провежда в Москва.

По думите му е притеснително, че американският ядрен регулатор няма срокове по произнасянето на решенията си по лицензирането на ядрено гориво, но "сме готови да чакаме колкото трябва“. Кириенко коментира още, че политическите цикли са кратки на фона на дейността на ядрената енергетика и макар досега да е имало "политически интриги всякакви“, не се е случвало прекъсване на руските доставки на свежо ядрено гориво.

В рамките на двата дни работа на Атомекспо 2016 г. са подписани 30 рамкови споразумение с различни държави, включително документи на корпоративно ниво. Техният общ икономически потенциал е за 10 млрд. долара, каза Кириенко. По думите му "Росатом“ очаква до края на годината да увеличи портфейла си от контракти от сегашните 110 млрд. долара за следващите 15 години до 136 млрд. долара. Ако пък се сумират всички контракти на компанията, те ще достигнат 300 млрд. долара, каза президентът на държавната ядрена корпорация.

Сред подписаните споразумения той отбеляза тези с Кения, Танзания, както и други с Нигерия, Боливия и Замбия за изграждане на научно изследователски ядрени центрове и изработка на изопоти.

Кириенко акцентира също върху това, че стремежът на "Росатом“ е да се налага на световния пазар не просто като проектант и производител на ядрени реактори, но и като доставчик на комплексни услуги, свързани с целия процес по изграждането, пускането и обслужването на атомни централи, включително процедурите по съответствието им с регулаторните рамки на страните, където ще се реализират проектите, и обучението на необходимите кадри за работата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?