"Росатом“ ще достави диагностично оборудване за термоядрения реактор

Площадката на бъдещия термоядрен реактор, сн. ИТЕР

Два договора за доставка на диагностично оборудване в рамките на проекта за изграждане на международния експериментален термоядрен реактор в южна Франция сключи Русия с организацията ИТЕР (International Thermonuclear Experimental Reactor) в Москва, съобщиха от руската корпорация "Росатом".

 

Договорите предвиждат изготвянето на две оптически диагностики: активна спектроскопия и спектроскопия на водородните линии, предназначени за измерване на различни параметри на плазмата в процеса на работа на установката. В рамките на участието си в проекта, Русия е задължена да изготви 9 от 45 диагностики, необходими за термоядрения реактор.

 

През 2014 година инвестициите на Руската Федерация в проекта за изграждане на експерименталния реактор ще достигнат 4.875 млрд. рубли , докато миналата година вложенията са били 5.6 млрд. рубли.

 

ИТЕР трябва да възпроизведе физическите реакции, които протичат на Слънцето и други звезди, и да демонстрират възможностите за използване на потенциала на ядрения синтез в качеството му на източник на електроенергия. Участници в проекта, заедно с ЕС, са САЩ, Китай, Япония, Индия, Русия и Южна Корея.

 

В термоядрения реактор непрекъснато ще бъде поддържана температура, която ще превишава с повече от 7.5 пъти вътрешната температура на Слънцето - 150 млн. градуса. Именно при такива условия изгарят изотопите на водорода, без да оставят радиоактивни отпадъци. В същото време с единица термоядрено гориво се изработва 10 млн. пъти повече енергия, в сравнение с изгарянето на органично гориво и 100 пъти повече в сравнение с разделянето на ядрата на урана в реакторите на АЕЦ. Приносът на Руската Федерация в проекта е създаването на промишлено производство на свръхпроводникови материали.

Споделяне

Още от Бизнес