"Роснефт" се разбра с БиПи и купува цялата ТНК-ВР

"Роснефт" се разбра с БиПи и купува цялата ТНК-ВР

"Роснефт" обяви, че е подписано споразумение с британската БиПи (BP) за покупката на 50 процента от акциите ѝ в нефтената компания ТНК-ВР. Освен това руската държавна компания се е договорила за придобиването на останалата половина от дяловете в ТНК-ВР от руските акционери в консорциума AAR ("Алфа-Груп", "Аксес Индъстрис" (Access Industries) и "Ренова").

Според официалното съобщение на "Роснефт", сделката с британците е за 17.1 млрд. долара и предоставяне на 12.84 на сто от своите акции. БиПи също така е предложила на руснаците да изкупи допълнително 5.66 на сто от ценните книжа в дъщерната на "Роснефт" компания "Роснефтегаз". Тези 600 млн. акции британците са готови да купят за 8 долара бройката. "Роснефтегаз" има време до 3 декември да реши дали приема сделката.

Заедно със сегашните 1.25 на сто, които БиПи притежава в "Роснефт", след приключването на двете сделки британците ще държат 19.75 на сто от акциите в руската компания. Това ще позволи на БиПи да назначи двама души в деветчленния съвет на директорите.

Покупката на акциите в ТНК-ВР трябва да бъде одобрена както от бордовете на "Роснефт" и БиПи, така и от регулаторните органи на двете държави. Продажбата на пакета от "Роснефтегаз" пък трябва да се разреши от руското правителство. Очаква се двете сделки да бъдат приключени в първата половина на 2013 г.

Сделката с акциите на AAR в ТНК-ВР пък се оценява на 28 млрд. долара при условие, че се постигне споразумение по обвързващи документи, изпълнение на някои други условия и получаване на корпоративни и регулаторни позволения. Сделката с AAR е напълно отделна от споразумението с БиПи.

След новината за договорката с БиПи акциите на "Роснефт" достигнаха максимума си от средата на март, предаде Интерфакс. Те се повишиха с три процента и в средата на борсовата търговия в понеделник достигнаха цена от 220.62 рубли. Акциите на БиПи в Лондон пък поскъпнаха с 0.7 процента.

Президентът на "Роснефт" Игор Сечин оцени общата стойност за покупката на 100 процента от ТНК-ВР на 61 млрд. долара. На свой ред президентът на Русия Владимир Путин определи цената като добра, "даже с неголяма премия", предаде РИА Новости. "Това е добър сигнал, добра, голяма сделка, която е важна не само за енергийния сектор, но и за цялата икономика, каза Путин.

Споделяне

Още от Бизнес