Румъния е на последно място по приходи от туризъм в Източна Европа

Румъния се нарежда на последно място по приходи от туризъм сред страните от Централна и Източна Европа. Това сочат данните от доклад "Румънският туризъм: един загубен старт", изготвен от Румънското академично общество, съобщава в петък вестник "Котидианул".

Според цитираните данни през 2002 година България е успяла да приключи фискалната година със салдо от 385 милиона долара, докато Румъния е била на загуба.

По предварителни данни българското министерство на икономиката, приходите от международен туризъм, без да се смятат транспортните приходи, за първите пет месеца на 2004 г. са 412,8 млн. евро или 30,2% повече от същия период на 2003 г.

Румъния се намира в регион с мощни конкуренти - Гърция, България, Турция, Унгария. Интелигентната маркетингова политика и развитието на отношения с Германия даде на България голямо предимство, отбелязва румънският вестник.

Изданието посочва, че въпреки че Унгария няма излаз на море, страната е успяла да привлече през 2003 година на езерото Балатон два пъти повече туристи, отколкото румънското крайбрежие.

През 2003 година приходите от туризма в Румъния се равняват на 1,4 процента от БВП, докато в България туристическият сектор държи 5 процента. В Гърция и Турция делът е 5,7 процента, сочат още данните от доклада.

Закъснялата приватизация - през 2003 година, както и фактът, че 40 процента от активите все още не са приватизирани, е основна причина за стагнацията на сектора в Румъния, се сочи още в доклада на Румънското академично общество.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?