Румъния избира нов президент

Експерти предупреждават, че победа на фаворита Понта би застрашила правовата държава

Виктор Понта и Клаус Йоханис

Над 18 милиона избиратели в Румъния са призовани да се явят в недея пред  урните, за да изберат президент на мястото на изчерпалия конституционния лимит от два мандата Траян Бъсеску. Изборният ден започна в 7.00 часа местно (и българско) време и завършва в 21.00 часа.

В надпреварата за президентския дворец "Котрочени" участват 14 кандидати, съобщава Аджерпрес. Според социологическите проучвания фаворит е настоящият премиер Виктор Понта. 42-годишният лидер на Социалдемократическата партия се очаква да получи около 40 процента подкрепа на първия кръг на изборите.

Негов основен съперник е кандидатът на Християн-либералния съюз Клаус Йоханис. Според прогнозите 55-годишният лидер на либералите и кмет на град Сибиу се очаква да получи около 30 процента от гласовете.

Сред останалите кандидати са бившият премиер Калин Попеску Таричану (независим кандидат), ползващата се с подкрепата на Бъсеску бивша министърка на регионалното развитие Елена Удря (Партия Народно движение), бившият правосъден министър Моника Маковей (независим кандидат), Келемен Хунор (Демократичен съюз на унгарците в Румъния), Дан Дяконеску (Партия на народа-Дан Дяконеску) и други.

Ако никой от претендентите не спечели абсолютно мнозинство,вторият кръг ще се състои на 16 ноември. Най-вероятният развой на събитията е един срещу друг да се изправят Понта и Йоханис. Всички останали кандидати разчитат на подкрепата на под 10% от избирателите.

Изборите трябва дадат отговор на няколко въпроса - дали страната ще продължи да държи на европейската ценностна система, ще остане ли правова държава и дали младата румънската демокрация е под заплаха. Двайсет и пет години след края на комунизма румънското общество остава разделено - от едната страна са младите и образованите хора с либерални и проевропейски убеждения, а от другата - верните избиратели на бившите комунисти, преименували се в социалдемократи, коментира Дойче веле и добавя подробности за двамата основни кандидати.

Германският кандидат

Кметът на Сибиу Йоханис е представител на германското малцинство в Румъния. Той е силен застъпник за проевропейското развитие на страната и за "Румъния на добре свършената работа". В предизборната си кампания той хвърли вината за сегашните икономически и политически проблеми върху социалдемократическите местни велможи - т.нар. "барони".

По данни на Евростат, през последните две тримесечия румънската икономика е с отрицателен ръст от минус 0,2 процента, т.е. се връща към рецесията. Освен това напоследък страната е разтърсвана почти постоянно от корупционни скандали, които стигат чак до ръководството на управляващата партия и най-близкото обкръжение на румънския премиер. Изненадващото решение на правителството да позволи на местните ръководни кадри да сменят партийната си принадлежност без да загубят заради това ръководните си постове, само намали допълнително и така ниското доверие на гражданите в политиката. От този ход спечели основно управляващата Социалдемократическа партия, която така привлече в редиците си стотици кметове и общински съветници. По този повод премиерът Виктор Понта бе подложен на критики, че с помощта на "приходящите" се опитва да промени изборните нагласи на хората по места.

Троянският кон на Меркел и примерът Путин

За да се пребори с много добре представящия се кмет на Сибиу, премиерът Понта реши да заложи на националистическата и фундаменталиска реторика, продължава Дойче веле. Той тръби навсякъде как за разлика от протестанта Йоханис бил православен румънец, както и че бил горд румънец, а не човек от етническите малцинства, какъвто е кметът на Сибиу и негов основен конкурент. В същото време близките до Понта и неговата партия румънски медии предприеха усилена негативна кампания срещу кандидата на християн-либералите. Без никакви доказателства тези издания обвиняват Йоханис във всякакви грехове - от участник в търговията с човешки органи през непочтен брокер на недвижими имоти и агент на тайните служби до Троянски кон на германската канцлерка Ангела Меркел.

В същото време Виктор Понта се обявява за ново дефиниране на отношенията с Китай, Русия и Турция и за по-тясно икономическо обвързване с Изтока. Политици като Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Виктор Орбан представляват примери за подражание за румънския премиер.

Застрашената правова държавност

Политиката на румънското правителство е остро критикувана и в чужбина. Така например неотдавна американският помощник-държавен секретар Виктория Нюланд изтъкна някои недемократични практики в страните от Централна и Източна Европа и посочи конкретни политици, които пазят корумпираните представители на властта от съдебно преследване.

Междувременно не само политическите опоненти, но и представители на румънското гражданско общество предупреждават за възможните рискове - изборната победа на Понта, чиято партия има необходимото мнозинство да променя конституцията, би му гарантирала безпределна власт.

Румънският президент има широки правомощия не само в областта на външната политика и политиката по сигурността, но и предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.

"Ако Понта бъде избран за президент, това ще бъде краят на правовата държава", казва за Дойче веле журналистът Мирча Василеску. По думите му, сегашният румънски премиер е опасен популист "не само защото му липсват качества за държавен глава, визия за бъдещето и икономически познания, но и защото е истински майстор на пропагандата, който няма да се поколебае да използва абсолютното мнозинство на управляващата партия, за да се разправи с правовата държава", убеден е Василеску.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани