Румъния обвини Приденстровието в тоталитаризъм

Румънският президент Йон Илиеску заяви, че властите в Приднестровието действат като при тоталитарен режим, затваряйки училища, в които се преподава румънски език, съобщи Ройтерс.

Илиеску посочи още, че ще използва всички дипломатически канали и политически инструменти, за да осигури продължаване на обучението на учениците от Приднестровието в Румъния.

Употребата в училищата на молдовски език, който е почти идентичен с румънския, е последният конфликт в напрегнатите отношения между Приднестровието и молдовското правителство.

По-рано тази седмица полицията в предимно рускоговорящия район на границата между Румъния и Молдова затвори училище с преподаване на молдовски в град Бенер, оставяйки децата на улицата.

Властите в Букурещ осъдиха този акт, обвинявайки Приднестровието в "провеждане на политика на етническо и езиково прочистване".

Румъния е готова да подкрепи каквато и да било инициатива за край на кризата в отцепническия Приднестровски район, което би позволило на Молдова да упражни суверенните си права в региона, който е част от националната ѝ територия, се казва в изявлението на румънския президент.

Междувременно румънското външно министерство обяви, че ще сезира комисията на ООН за правата на децата по повод затварянето на училища с преподаване на румънски език в сепаратисткия Приднестровски регион.

Румъния също така подкрепи призива на ЕС за възстановяване на закритото училище за сираци и деца от разделени семейства.

Но министърът на образованието в сепаратисткия регион Еелена Бомешко каза, че училищата са затворени, защото не са успели да получат съответния образователен лиценз от регионалните власти.

Четири училища, в които се преподава на молдовски, бяха затворени в региона през последните седмици, независимо от протестите на правителството в Кишинев и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Молдовският президент Владимир Воронин атакува властите в отцепническия регион, наричайки ги "транснационална престъпна група", и обвинявайки ги за това, че превръщат децата в заложници.

Той също така заплаши да наложи санкции върху Приднестровието, ако властите там не променят отношението си към училищата, в които се преподава на молдовски.

Настоящият конфликт е много повече за азбуката, отколкото за езика, отбелязва Би Би Си. През 1990-те години молдовските власти приведоха молдовския език в съответствие с румънския, като преминаха на латиница.

По-голямата част от населението в Приднестроието обаче, което е рускоговорящо и където са разположени руски войски и оръжие, използва кирилицата.

Независимо от това, над 4000 деца в региона все още посещават училища, където се използва латиницата.

Конфликтът се отразява пространно от регионалните медии. Държавната румънска телевизия излъчи няколко репортажа в най-гледаните си новинарски емисии, като в същото време затварянето на училищата беше водеща тема и в държавната молдовска телевизия.

При отразяването на новината беше изтъкната позицията на ЕС и ОССЕ.

Молдовското министерство на образованието сега поиска помощ от Русия за разрешаване на кризата.

По-рано тази седмица външният министър на Приднестровието Валери Лицкай предложи референдум по въпроса дали регионът да стане част от Русия.

Днешна Молдова, с изключение на Приднестровието, е била румънска територия до 1940 година. През 1992 г. Приднестровието, където живеят главно руснаци и украинци, едностранно обяви независимост, страхувайки се, че Румъния и Молдова може да се обединят.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: