Румъния повишава двойно заплатите в бюджетния сектор

Въпреки предупрежденията на ЕК и МВФ местните социалисти изпълниха предизборното си обещание

Сградата на парламента в Букурещ

Румънският парламент одобри рязко увеличаване на заплатите в публичния сектор. Въпреки предупрежденията на международните кредитори за опасност от дефицит, някои от заплатите като тези на лекарите и учителите ще скочат двойно и повече.

Законопроектът бе одобрен в сряда със 188 гласа "за", 28 "против" и 47 "въздържал се". Вдигането на заплатите бе ключово предизборно обещание на лявата Социалдемократическа партия, която се върна на власт след изборите през декември.

Заплатите на повече от 1 млн. държавни служители ще бъдат увеличени, като за целта са предвидени средства от порядъка на 10 млрд. евро през следващите 5 години.

Съгласно новия закон, заплатите на лекарите на ръководни позиции в държавното здравеопазване догодина ще се увеличат на 2 700 евро, при 1000 евро в момента.

Медицинските сестри ще получават 900 евро вместо сегашните 530 евро.

Някои учители ще получат 100-процентно увеличение, което ще бъде въведено постепенно от 2018 до 2022 година.

Повишението на доходите на държавните служители в Румъния ще стане на два пъти - веднъж на 1 януари 2018-а, след което отново през март догодина.

Един от споровете между управляващи и опозиция беше около промяната на първоначално обявените планове за едновременно повишение на всички бюджетни заплати. Според одобрения вариант на закона увеличението за лекарите и учителите ще започне от март догодина. За сметка на това депутатите попадат в категорията на щастливците, тъй като техните възнаграждения ще се вдигнат веднага след като законът влезе в сила.

Гласуваният закон ще увеличи разходите за заплати в румънския бюджет през следващата година до 16.5 милиарда евро или 8.6% от брутния вътрешен продукт, според финансовия министър Виорел Стефан. За тази година по това перо са предвидени 14.5 млрд. евро.

Опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" се закани да сезира Конституционния съд за закона за заплатите, тъй като е приет без разчети за въздействието му върху бюджета през следващите четири години. По тази тема правителството импровизира, коментира депутатът Кристиан Сайдлер, цитиран от румънски медии.

В същото време партия "Народно движение" на бившия румънски президент Траян Бъсеску обяви, че не е честно заплатите на депутатите да нараснат от юли, докато тези на лекарите и учителите чак другата година.

Министър-председателят и политиците от управляващата партия засега не дават обяснение защо заплатите на целия публичен сектор няма да се увеличат от юли тази година, както е предвидено в правителствената програма. Единствените им изявления са, че от догодина ръстът на заплатите ще е устойчив.

Премиерът и финансовият министър не се появиха в пленарната зала при окончателното гласуване на закона.

"Този закон ще промени историята на Румъния”, каза пред депутатите лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, цитиран от БГНЕС.

Президентът Клус Йоханис се презастрахова в края на май с думите, че решението за вдигане на заплатите ще бъде отговорност "напълно и абсолютно" на управляващата партия. Неговите възражения са, че не е сигурно как такова голямо повишение би се отразило на бюджета.

Десетилетие след присъединяването си към ЕС 20-милионната съседна Румъния остава на предпоследно място по бедност в общността след България.

Еврокомисията предупреди, че увеличаването на заплатите в Румъния ще бъде "значителен риск за спад в бюджетните прогнози”.

От Международния валутен фонд допълниха, че последователните данъчни облекчения през последните две години вече значително са намалили публичните приходи и призоваха Букурещ "внимателно да прецени" последните си мерки.

Румъния прогнозира 2.96% бюджетен дефицит за настоящата 2017 г, но Брюксел смята, че той ще е поне 3.5 на сто. Според данни за първото тримесечие, страната има икономически растеж от 5.7 процента – най-високият в ЕС.

Румънските социалдемократи обещаха да подкрепят икономическия растеж и до 2020 година страната да стане 13-тата по сила икономика в ЕС, докато сега е на 17-то място.

Споделяне

Още от Свят