Според румънския бизнес

Румъния трябва да извлече ползи от ситуацията в България

"Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава за дългосрочни инвестиции"

Румъния трябва да извлече ползи от ситуацията в България

Лошото състояние на икономиката изкара хиляди българи на улицата, а мащабните протести доведоха до оставката на Бойко Борисов от премиерския пост. Румъния обаче може да спечели много от ситуацията в съседната страна, стига да успее да се възползва правилно от това предимство, пише румънският информационен сайт Зиаре, цитиран във вторник от БТА.

"Ние би трябвало да се възползваме от проблемите в България", казва Мариан Душан, председател на Асоциацията на румънските и чуждестранни инвеститори "Бизнес акселератор". "На теория уличните протести в България не би трябвало да засегнат Румъния. Напротив, мисля, че ние би трябва максимално да извлечем ползи от това, което се случва в съседната страна.. Да покажем пред инвеститорите, че Румъния е стабилна държава, където може да се правят дългосрочни инвестиции. Затова обаче трябва правителството да действа изключително бързо и да предложи облекчения за инвеститорите", заявява Душан за Зиаре.

Той смята, че друга сфера, която трябва да бъде експлоатирана, е туризмът, защото "никой не иска да иде на ваканция в страна, където има протести по улиците, които могат да прераснат в насилие".

"Очевидно може да се възползваме от този момент, ако се удължи политическата криза до началото на летния сезон, въпреки че е трудно да се повярва това. Освен това, не смятам, че може да има съществен натиск върху леята заради България", посочва той.

"Трудно е да се прогнозира как ще се развият събитията в София. Нашите съседи имаха доста добро развитие що се отнася до икономическото положение. Имат ниско данъчно облагане, много инвеститори гледаха на България като на възможност. Всичко зависи от това колко бързо ще се състави ново правителство и с каква програма ще дойде", казва Душан.

Събитията в България засягат пряко възприятието на местните и чужди инвеститори относно възможността да развият бизнес в Румъния, отбелязва сайтът. Според Кристиан Първан, генерален секретар на Асоциацията на бизнесмените в Румъния, инвеститорите така или иначе са резервирани към Румъния, засегната пряко от лошата ситуация в еврозоната, която е обезкуражила в краткосрочен план бизнеса. Той обаче смята, че има сектор, който може да бъде изключително доходоносен независимо от напрегнатите ситуации.

"За бизнеса в сферата на проучванията и добива на природни ресурси, особено петрол и газ, както сочи действителността в Румъния (Петром отчете най-голямата печалба в историята си през 2012 г. - бел.изд.), нищо не може да спре развитието на един свръхпечеливш бизнес, дори с цената на довеждането до фалит на голям брой индустриални компании", обяснява Първан за Зиаре.

Той твърди, че България демонстрира, че може да съществува макроикономическо равновесие чрез рестриктивни политики, вероятно необходими, които обаче пренебрегват, както и в Румъния, способността на икономиката да генерира качествени работни места, високи доходи и покупателна способност, което е от максимално значение както за компаниите, произвеждащи стоки и услуги, така и за гражданите.

Споделяне

Още от Балкани