Румъния започва военни учения в Черно море

Румъния започва военни учения в Черно море

На фона на неспиращите сблъсъци в Украйна Румъния започва военни учения в териториалните си води в Черно море, съобщи BalkanInsight.

Учението ”Вектор 2014” ще приключи тази седмица. В него ще участват около 1600 военни, потвърди румънският министър на отбраната.

”Учението се провежда ежегодно и има за цел обучение на военноморските структури за техните мисии. Беше планирано преди около една година”, каза той.

Военните действия в черноморския регион зачестиха през последните месеци, след като Русия анексира Крим от Украйна. Американската фрегата ”Тейлър” е разположена в региона, а американският ескадрен миноносец ”Доналд Кук” и френският разузнавателен кораб Depuy de Lome напуснаха Черно море в края на април.

Миналата седмица Румъния призова САЩ и НАТО да засилят военното си присъствие в страната, за да гарантират сигурността около Черно море. По време на официална визита във Вашингтон румънският външен министър Титус Корлецян подчерта важността на засиленото и дългосрочно присъствие на САЩ в региона на Черно море, за да „бъдат възпрени други дестабилизиращи действия”, което вероятно се отнася до Русия, отбелязва БГНЕС.

Предстои САЩ да разположи още 600 морски пехотинци в Югоизточна Румъния в административния център на летище Михаил Когълничану. Така общият брой на американските военни в Румъния ще достигне 1600 души. Летище Михаил Когълничану стана американска военна база през 2007 г.

Като страна членка на НАТО, Румъния е един от най-силните поддръжници на Вашингтон сред бившите комунистически държави в Източна Европа.

Страната, която има 694 км. сухоземна граница с Украйна, е сред най-силните регионални застъпници за санкции на Запада срещу Русия след анексирането на Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани