Румънската прокуратура издирва депутат за измами с недвижими имоти

Михаил Болдя

Румънските прокурори заявиха, че ще издадат международна заповед за ареста на депутата Михаил Болдя, който избяга от страната преди да му бъде отнет парламентарния имунитет заради обвинения в измами с недвижими имоти, съобщи Асошиейтед прес в четвъртък.

Властите заявиха, че Болдя е напуснал страната на 17 март, три дни преди парламентът да гласува искането за отнемане на имунитета му, за да може да бъде изправен пред съда. Те заявиха, че той е пресякъл границата с България, след което е преминал в` Турция.

Според Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) Болдя е част от организирана престъпна група, състояща се от 22 души, специализирана в измами с недвижими имоти. Членовете на групата са използвали фалшифицирани съдебни решения и други фалшиви документи, за да получат собственост върху площи и недвижими имоти в централната част на Галац, които по-късно продавали на трети лица, получавайки съществени печалби.

Причинените щети надхвърлят един милион евро.

Днес опозиционната Социалдемократическа партия поиска оставката на главния прокурор Лаура Кодруца Кьовеши заради факта, че по време на нейното ръководство отговорните институции са допуснали Болдя да напусне страната, съобщи Аджерпрес..

Същевременно Румънската разузнавателна служба съобщи, че още през 2008 г. е сезирала компетентните органи за случая "Болдя" и им е предоставила съответните данни.

Днес прокурорите от ДРПОПТ започнаха наказателно преследване и срещу бащата и брата на Болдя, които са обвинение в пране на пари.

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?