Румънски държавен секретар е задържан за корупция

Румънски държавен секретар, отговарящ за правата на "революционерите" от декември 1989 г., е задържан за 24 часа по подозрение в корупция, предаде АФП, като се позовава на съобщение на Националната дирекция за борба с корупцията. Джордже Костин незабавно е отстранен от длъжност, съобщи румънското правителство.

Костин е заподозрян, че е принудил неколкостотин души да му предоставят до 15 процента от обезщетенията, които са получили за предполагаемо участие в антикомунистическите бунтове през декември 1989 г., посочва Националната дирекция за борба с корупцията.

Костин е получил по този начин близо 600 000 евро. Тези факти се отнасят до периода 2009-2011 г., когато той е ръководил асоциация на "революционери". Други двама членове на тази асоциация също са били обвинени.

Според закона участниците в бунтовете срещу бившия комунистически диктатор Николае Чаушеску и наследниците на репресирани имат право да получат "сертификат за революционер", който им позволява да ползват важни предимства, включително доживотно обезщетение от около 450 евро на месец.

След приемането на този много оспорван текст броят на ползващите се от тези привилегии непрестанно расте и е достигнал около 16 000 души.

Докато правителството предвижда да промени този закон, за да ограничи привилегиите и да изключи измамниците от списъка, трима членове на друга асоциация на "революционери" обявиха, че са в гладна стачка от няколко седмици, за да се противопоставят на изменение на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?