Румънските туристи у нас надвишават тройно българските в севернта съседка

Румънският посланик Йон Гъля и Николина Ангелкова

Близо три пъти повече румънци са посетили страната ни през 2016 г., отколкото български туристи северната ни съседка. Това съобщи Министерството на туризма в сряда след среща на ресорния министър Николина Ангелкова с посланика на Румъния в София Йон Гъля,.

Двамата са обсъдили възможностите за общи проекти и инициативи в туристическата индустрия, които да увеличат този обмен и да разширят знанията на двата съседни народа за природата, историята, културата и традициите им, е посочено в съобщението. 

През миналата година Румъния е страната, генерирала най-много туристи на българския пазар – близо 1.1 млн. посещения, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е над 11% ръст спрямо 2015 г.

В същото време над 400 хиляди са били пътуванията на българи в Румъния през 2016 г., което е ръст от 27 на сто, е отчел посланик Гъля.

Надяваме се през настоящата година тези резултати да бъдат надградени и отношенията между двете държави и бизнеса в сектора да бъдат още по-интензивни, е казала Ангелкова.

За първите четири месеца на годината увеличението на румънските туристи у нас е 17 на сто, спрямо същия период на миналата година, сочат още данните на НСИ. Притокът на румънски туристи е висок не само през активните сезони, а и по време на големи празници.

На срещата са били обсъдени още развитието и перспективите пред проектите и инициативите, развивани от България и Румъния по Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Двете страни могат много успешно да предлагат общ туристически продукт за потребителите от далечните пазари, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?