Румънският правосъден министър очаква от Холандия "честна игра" за Шенген

Румънският министър на правосъдието Каталин Предою заяви, че очаква от Холандия "честна игра" по отношение на присъединяването на Румъния към Шенген, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран в четвъртък от БТА.

В интервю за Радио Франс Ентернасионал Предою заяви, че ще отиде в Хага "толкова пъти, колкото е необходимо". Холандските депутати обсъждат днес докладите по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия за Румъния и България, отбелязва сайтът.

"Очаквам честна игра от страна на тези дискусии в холандското правителство и парламент. Очаквам холандските министри да кажат в парламента това, което ми казаха на мен преди няколко седмици в Копенхаген: че е очевидно, че Румъния напредва, че са взети много смели мерки в областта на правосъдието, че се виждат сигнали по отношение на големите корупционни разследвания, че инстанциите, по-специално Върховният съд, започват да функционират в нормален ритъм", заяви Предою.

"Ако са смели политици, ще отидат в парламента и ще бъдат честни така, както бяха честни в разговорите с нас", подчерта министърът.

Той уточни, че ще отиде в Хага вероятно в тандем с външния министър Кристиан Дяконеску, за да лобира за Шенген. "Да, ще отидем Хага, ще отидем толкова пъти, колкото е необходимо. Понякога трябва да повториш много пъти един аргумент, като например правото, присъдено от договорите", каза Предою.

Холандия продължава да се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген. Хага чака доклада в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде публикуван през лятото, за да реши дали да даде зелена светлина за влизането на Румъния и България в Шенген, напомня сайтът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа