Според Хага февруарският доклад на ЕК бил "малко или повече положителен"

Холандия пуска България в Шенген по въздух и вода при добър доклад през лятото

Според посланик Кестерен и други страни в ЕС имат резерви към София

Сн. БГНЕС

Холандското правителство приема последния доклад на ЕК за България като "малко или повече положителен" и при добър доклад през лятото ще оттегли ветото си над българското членство в Шенгенското пространство по въздух и вода. Това съобщи посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен на пресконференция във вторник.

От думите му стана ясно, че и други държави в ЕС имат резерви към присъединяването на България в зоната за свободно пътуване, но Холандия е "най-директна". Именно за това в момента се работи по компромисния вариант за влизане на два етапа в "Шенген" – първо със въздушните и морските граници, а след това и със сухопътните.

Холандия в момента обсъжда единствено хипотезата за вдигане на ветото върху членството на България по въздух и вода, като все още не е дискутирано каква ще бъде позицията ѝ за бъдещо присъединяване и със сухопътните граници.

Холандия до момента настоява за два последователни доклади на ЕК за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според Кестерен февруарският доклад на ЕК, който от много анализатори и политици бе обявен за един от най-лошите за България, не е отличен, но е по-скоро към положителната страна. Той обясни, че Хага разполага със система за задълбочено разглеждане на докладите.

"Сега въпросът е да се получи положителен доклад през лятото и това е в ръцете на българите. Надявам се, че тя ще направи всичко, за да го постигне", заяви посланик Кестерен.

Той отбеляза две конкретни теми, по които Холандия ще следи стриктно напредъка на България - приемането на ефективно законодателство за конфискуване на незаконно придобито имущество и неговото ефективно прилагане и прозрачни процедури по избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Дипломатът съобщи, че е имал среща с правосъдния министър Диана Ковачева, която му казала, че в някои членове проектозаконът за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде усилен. Кестерен не уточни кои части визира, но отбеляза, че след като тези промени бъдат направени, законът ще бъде удовлетворителен. След това обаче ще се следи прилагането му от комисията за отнемане на незаконното имущество.

Посланик Кестерен категорично отхвърли тезата на премиера Бойко Борисов, че холандската съпротива срещу членството на България се дължи единствено на холандската крайнодясна Партия на свободата, която въпреки че не е част от правителството на Марк Рюте го подкрепя. Според Кестерен съмнения към членството на България има в целия политически сектор в Холандия.

"Корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за Шенген", заяви посланик Кестерен.

България и Румъния вече са изпълнили техническите критерии за членство, но Холандия официално е единствената страна, която обяви, че налага вето на членството на двете балкански страни заради недостатъчни резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Посланик Кестерен илюстрира позицията на Холандия с хипотетичен случай на засечени нелегални чужденци на границата, които след платен подкуп се допускат в Шенген.

Той повтори и холандската позиция за антиимигрантския сайт на Партията на свободата на Геерт Вилдерс, че това не е национална инициатива, а сайт на отделна партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?