България остава далеч от Шенген

Холандия: Има напредък, но не е достатъчен

ЕП: Хага умее да защитава позициите си добре

Холандия: Има напредък, но не е достатъчен

България и Румъния остават далеч от членство в Шенгенското пространство. В четвъртък холандският премиер Марк Рюте заяви, че Хага продължава да не приема присъединяването на двете страни в зоната за свободно пътуване заради липсата на достатъчно резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

"Искаме положителни доклади по Механизма за сътрудничество и оценка, които да покажат, че се прави всичко необходимо за прилагането на критериите за Шенген. Досега това не се е случило - има напредък, но той не е достатъчен", заяви Марк Рюте, цитиран от БТА.

Официалната позиция на Хага е, че не би преразгледала ветото си върху присъединяването на двете страни, преди да има два положителни доклади на ЕК. Румъния, която вече се оценява по-високо в ЕК, обяви от своя страна, че е изпълнила това условие, но явно Холандия не споделя самооценката на балканската страна. България остава остро критикувана от ЕК.

"Трябва ясно да кажа, че не сме против приемането на България и Румъния в Шенген, но искаме абсолютни гаранции, че критериите за членство в зоната са приложени на място", заяви Рюте на пресконференция в Брюксел.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че не е съгласен с много от становищата на премиера Рюте, но "той умее да защитава позициите си добре".

"Съобщих на премиера, че позицията на ЕП е в подкрепа на това разширяване, защото е редно, след като двете страни изпълниха критериите. Не трябва да бъдат добавяни допълнителни изисквания", заяви Шулц.

Той уточни, че по време на работната си закуска с холандския премиер са обсъдили също сайта на Партията на свободата.

"Обединихме се около мнението, че този сайт не изразява позицията на правителството в Хага, както и че правото на свободно движение е една от основните свободи в ЕС. Осъждаме сайта, бяхме шокирани, трябва да се борим с подобни прояви на ксенофобия и расизъм", отбеляза председателят на ЕП, добави Шулц.

Сайтът на крайнодясната Партия на свободата призовава холандците да сигнализират за "неудобства", причинени от граждани от Централна и Източна Европа. България призова холандското правителството да се разграничи от тази инициатива.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна обяви, че за него "темата "Шенген" е приключила, България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС".

Борисов, който е в Брюксел за заседанието на лидерите на ЕС, посочи, че "между българския и холандския народ винаги е имало симпатии и ще продължи да има, смятам, че този проблем ще бъде решен".

"В случая изключително много разчитам на председателя на ЕС Херман ван Ромпой, за когото с две ръце ще гласувам днес (за преизбиране на поста), както и на премиера на Дания (председателстваща ЕС) Хеле Торнинг-Шмит. Надявам се, че по дипломатичен начин ще решим този проблем", заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа