Холандия успокоява Източна Европа за сайта на крайнодясната Партия на свободата

Весела Чернева: Искаме холандският премиер да се разграничи от мотивите, които стоят зад сайта

Холандия се опита да успокои раздразнението на партньорите си от Централна и Източна Европа, които протестират срещу създаден от крайнодясната Партия на свободата сайт, призоваващ  холандците да сигнализират за "неудобства", причинени от граждани на тези страни.

Холандският външен министър Ури Розентал прие посланиците на 10 страни от Централна и Източна Европа, които са членки на Евросъюза. Дипломатите изразиха протест срещу сайта, създаден по поръчка на крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. Партията не е член на управляващата коалиция в малцинство на премиера Марк Рюте, но я подкрепя в парламента.

Нарочването на определена група хора, живеещи в Холандия, е явно дискриминационно и унизително в намеренията и целите си, заявиха в отворено писмо във вторник посланиците на десетте страни - България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

На срещата с дипломатите Розентал повтори вече изразената от премиера на Холандия позиция, че сайтът на Партията на свободата няма нищо общо с правителството.

Розентал също така информира посланиците, че той има много положително отношение относно приноса на имигрантите от Централна и Източна Европа за холандската икономика.

Говорителят на полското посолство заяви пред Франс прес, че чуждите дипломатически представители и холандския външен министър са имали много добър и конструктивен разговор. "Министър Розентал беше много ясен, когато заяви, че сайтът няма нищо общо с холандското правителство", отбеляза говорителят.

Говорителят на българското външно министерство Весела Чернева заяви от своя страна, че холандското правителство е изразило съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата, но за нас  това не е достатъчно. ”Ние искаме премиерът на Холандия да се разграничи от мотивите, които стоят зад правенето на този сайт”, заяви говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева пред БНР.

 "Този сайт имплицира една мотивация, която е против Хартата на основните права на ЕС, където изрично се казва, че не може да се дискриминира по признак "гражданство", а мотивите за този сайт са именно такива, заяви тя.

”ЕК е пазителят на европейските закони. Комисията е тази, която трябва да се грижи за това те да бъдат спазвани. В случая реакцията на Комисията е негативна по отношение на случилото се, но тъй като този сайт, според тях, не води поне засега до някакви законодателни или други промени, те не виждат смисъл в по-сурова реакция. Според мен тук е много важна реакцията на нашите евродепутати", каза още Чернева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?