Румънският премиер уволни свой служител, обвинен в несъвместимост

Румънският премиер Виктор Понта уволни заместник-генералния секретар на правителството Сорин Дан Михалаке, който бе обвинен миналата седмица в несъвместимост от Националната агенция по прозрачност, съобщи агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

По-конкретно Дан Михалаке е продължил да бъде управител на една компания, наред с поста към правителството. Националната агенция по прозрачност, която следи за конфликт на интереси и други нарушения, отправи обвинения и към трима министри.

Официалните източници, на които се позовава Медиафакс, са посочили, че Понта е взел решението за уволнение на Михалаке след разговор с лидера на Национално-либералната партия Крин Антонеску. Мотивът, според тези източници, било изказване на Михалаке, че ако стратегическото партньорство на Румъния със САЩ зависи от Националната агенция по прозрачност, то тогава Румъния може и без него.

След като агенцията по прозрачност направи официално съобщение за положението на Михалаке и министрите Едуард Хелвиг, Ливиу Поп и Овидиу Силаги, заместник-генералният секретар на правителството отправи много обидни квалификации към директора на агенцията Хория Джорджеску. Михалаке също така заплаши да съди агенцията.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?