Румънският президент ще спечели референдума

Румънският президент ще спечели референдума
Румънският президент Траян Бъсеску вероятно няма да бъде отстранен от власт в референдума, който ще се проведе в събота, но ще има тежката задача да съживи затлачените реформи и борбата с корупцията, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Kafene.net.

Огромни тълпи демонстрираха подкрепата си за Бъсеску в митинги в цяла Румъния и в чужбина, след като той беше временно отстранен от власт от парламента през април по обвинения, че е злоупотребил с властта си.

Проучванията на общественото мнение показват, че Бъсеску е най-популярният политик в страната и ще спечели вота. Много хора смятат, че неговото завръщане на поста е единственият шанс за Румъния да се справи с масовата корупция, която засяга всички области на обществения живот.

Но 55-годишният Бъсеску вероятно ще има проблеми да преодолее търканията между управляващите центристи и опозицията, тъй като самите политици нямат желание да се борят с корупцията, която засегна хода на румънските реформи.

Политическите разправии доведоха до отстраняването на Бъсеску и до провеждане на референдум на 19 май, който се изисква според румънската конституция след вота на парламента.

"Бъсеску ускори процеса на реформи по модерен и прозрачен начин. Той е смятан от ЕС за човек, който може да осъществи реформите и един от основните двигатели за членството на страната в съюза," каза дипломат в Букурещ. "Той обаче влезе в противоречие с повечето политици и сега въпросът е дали той е част от проблема или част от решението му."

Румъния трябва тепърва да доказва на ЕС, че има сериозни намерения да се бори с корупцията и да реформира остарелия си селскостопански сектор, за да избегне санкции, които могат да ѝ бъдат наложени още през юни.

Дипломати от ЕС казват, че страните членки са все по-загрижени за напредъка на Румъния в борбата с организираната престъпност, като някои стигат дори дотам да казват, че черноморската държава и нейният южен съсед България са били приети твърде рано.

Центристката коалиция, подкрепена от Бъсеску след изборите през 2004, постигна голям напредък в реформирането на комунистическата съдебна система и държавните институции.

Страната обаче все още се смята за най-корумпираната в ЕС, според международния индекс на организацията Transparency International.

Наблюдатели смятат, че няма големи шансове политическите борби в Букурещ да намалеят след референдума, тъй като различните групи и партии ще се борят за влияние. Нестабилността може да продължи до следващите парламентарни избори в края на 2008.

"Ще се възпроизведе същата политическа система," казва коментаторът Емил Хурезяну. "Ако Бъсеску използва победата си, за да постигне консенсус, това ще бъде много добре."

Бойкият дух на Бъсеску помогна за разпалване на разногласията, които доведоха до разцепление в центристката коалиция и предизвикаха забавяне на съдебната реформа, казват някои наблюдатели.

Бившият капитан на кораб Бъсеску дойде на власт през 2004 с обещания за борба с корупцията и комунизма. По време на управлението му бяха отворени архивите на ужасната тайна полиция от времето на комунизма Секуритате и за пръв път в историята на страната комунистическото управление беше осъдено официално.

Въпреки подкрепата на обикновените румънци, Бъсеску беше обвинен от една от управляващите партии и от опозицията, че е твърде жаден за власт и манипулативен, както и, че е корумпиран и е разпоредил незаконни операции на тайната полиция.

Конституционният съд отхвърли обвиненията, че той е злоупотребил с власт. През април парламентът го отстрани от власт за 30 дни, докато се проведе национален референдум, който трябва да го свали от поста окончателно.

"Няма начин да изоставя своите ангажименти и да забравя обещанията си. Ще направя съдебната система по-независима," заяви снощи Бъсеску в ток-шоу.

В сряда той изрази увереност в победата си и обеща да продължи  реформите за изкореняване на политическата корупция, съобщи АП.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?