Румънският "шпионин" опитвал да изкопчи руските планове за Приднестровието

Румънският кадрови разузнавач Габриел Греку, задържан в понеделник на местопрестъплението в Москва, се е опитвал да разбере дали Русия има военни планове, засягащи Приднестровието, и какви са те. Това съобщи за "Росийская газета "източник от руските тайни служби, пише московският официоз, цитиран от БТА.

Шпионинът търсел по-специално секретни данни за дейността на руския миротворчески контингент в Приднестровието.

По-рано лидерът на непризнатата Приднестровска Молдовска република Игор Смирнов заяви, че Приднестровието е съгласно в региона да бъдат разположени всякакви руски войски, включително ракетни комплекси "Искандер", в отговор на американските планове за разполагане на елементи от ПРО в Румъния, напомня вестникът.

Съвместните миротворчески сили в Приднестровието включват в момента 402-ма руски военнослужещи, 492-ма приднестровски, 355 молдовски и 10 военни наблюдатели от Украйна. Службата им протича на общо 15 поста, разположени във възлови райони от зоната за сигурност. Миротворческата операция в сепаратисткия молдовски регион започна преди 18 години, отбелязва "Росийская газета".

Румънският разузнавач купувал военни тайни край багажните клетки на московски супермаркет. В момента на ареста от него била иззета шпионска апаратура - скенер, действащ с радиовълни, който сигнализира за външно наблюдение. Освен това, предаването на данните било заснето от камерите на търговския център, съобщава подробности "Московский комсомолец".

По данни от румънски медии, шпионинът имал скромни доходи. В декларацията му от май м. г. не били вписани скъпи недвижими имоти, автомобили, скъпоценности, банкови сметки или ценни книжа, посочва изданието.

В Румъния смятат, че арестът на шпионина е по-скоро политическа акция в навечерието на септемврийския референдум в Молдова. Целта му е да бъде преодоляна политическата криза в страната, чийто парламент е неспособен да избере президент, се казва в материала.

Руските експерти обаче са на друго мнение.  Самата Румъния няма интереси в Русия, но вече от шест години членува в НАТО, а държавите от алианса са задължени да си разменят разузнавателна информация. И нищо чудно Греку да е изпълнявал задача в интерес на трети страни. По неофициални данни, той е издирвал сведения за разположението на руските войски в районите, граничещи с
Молдова и Украйна, пише всекидневникът.

Според "Московский комсомолец", румънски кадрови разузнавачи започнали още преди няколко години "обработката на евентуалния агент". Интересували ги "и военни тайни, и това как разглежда Москва сложните взаимоотношения между Молдова и Приднестровието".

Информацията била заплащана в твърда валута, но според руските тайни служби не съдържала секретни данни. За разлика от своя предшественик обаче Греку поискал сведения, съдържащи държавна тайна, след което агентът му - военнослужещ, се обърнал към контраразузнаването.                    

Тазгодишното лято е аномалия не само заради горещините, но и с изобилните шпионски скандали, коментира случая "Независимая газета". Всъщност трябваше да очакваме нещо подобно, след  като 10 руски агенти бяха арестувани в САЩ и разменени срещу четирима руски предатели. Разобличаването на румънски шпионин в Москва показа, че нашето контраразузнаване също не спи, пише вестникът.

Тази история обаче има и друг аспект. ЦРУ на САЩ скромно заявява, че не се занимава с нелегално разузнаване, но чудесно използва за целта партньорите си от НАТО, задължени да си разменят шпионска информация. А за разузнаване в Русия са най-подходящи нейните бивши съюзници от Източна Европа. Мнозина военнослужещи от Варшавския блок са следвали в Съветския съюз, доста добре знаят руски, имат и някакви връзки. Тъй че след студената война броят на разузнаванията, работещи срещу Русия, нарасна точно колкото и броят на държавите от НАТО, заключава "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?