Румънците ще избират евродепутати на 13 май

Румънците ще бъдат призовани пред урните на 13 май, за да изберат 35-ма депутати в Европейския парламент. Това предвижда закон, одобрен в понеделник от президента Траян Бъсеску, съобщиха във вторник румънските информационни агенции, цитирани от БТА.

Законът за изборите за Европейски парламент предвижда евродепутатите да бъдат избрани въз основа на гласуване по листи плюс независими кандидатури. Мандатът на евродепутатите е 5 години.

За избирането на представителите на Румъния в Европейския парламент ще бъде създаден един многомандатен район, изборният праг ще бъде 5%, а листите с кандидатите, внесени от политическите партии, организации и съюзи, трябва да бъдат подкрепени поне от 200 000 избиратели. Независим кандидат може да участва в изборите, ако е подкрепен от най-малко 100 000 избиратели.

Законът не позволява внасянето на листи с независими кандидати, нито независими кандидатури в листите на политическа партия.

Евродепутатите, които ще бъдат избрани на 13 май, ще заменят сегашните 35 румънски представители, които от септември 2005 г. бяха със статут на наблюдатели в Европейския парламент. След влизането на Румъния в ЕС те станаха пълноправни членове на законодателния орган. Групата от 35-те евродепутати бе формирана според политическата структура на комисията за европейска интеграция на румънския парламент. Управляващият съюз “Справедливост и истина” има 12 представители, опозиционната

Социалдемократическа партия - също 12 представители, петима има партия “Велика Румъния”, трима - Демократичният съюз на унгарците в Румъния, двама - Консервативната партия, и един представител има групата на националните малцинства.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?