mediapool.bg Ти си това, което четеш

Румен Гълъбинов: Потребителите ще платят двойно за влизане на държавата в ЧЕЗ

15:14 | 06 март 2018 | 1 коментар

Протест срещу ЧЕЗ в Благоеград през 2013 г. Сн. БГНЕС

"Очаква се който и да купи което и да е електроразпределително дружество в България, да иска си върне инвестициите с продажбата на електроенергия, съпътстващи услуги и оптимизация на разходите. Няма да е нелогично, ако се поиска увеличаване на цената на тока по-късно през годината. Това би могло да се случи и без да я има сделката за ЧЕЗ. Тя не е оправдание да се иска увеличение на цената на тока. Но въпреки това се наслагват и тези фактори и някой трябва да плати сметката." Такова мнение изказа финансистът Румен Гълъбинов във вторник пред БНР по повод плановете на правителството да придобие активите на ЧЕЗ в България, за които чешкото дружество подписа договор с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

Тезата за пълно или частично одържавяване се подкрепя от БСП, от синдикатите и мнозинството от българските граждани (според експресно проучване на "Галъп интернешънъл" от миналата седмица).

Експертът напомни, че и в момента ролята на държавата в енергетиката не е малка, а допълнително влизане на държавата във вече приватизирани субекти в енергетиката носи две тежести за данъкоплатците.

"Трябва да си зададем въпроса искаме ли да платим два пъти за това да ползваме ток – един път като данъкоплатци, за да може държавата с парите от нашите данъци да си плати участието и втори път - като потребители, които плащат сметката всеки месец. Не знам дали в крайна сметка това връщане на държавата в енергетиката няма да ни излезе по-скъпо на нас, потребителите", изтъкна Румен Гълъбинов.

Много бих искал тази сделка да не е пример, който да отблъсква инвеститорите, каза той. Той подчерта, че досега инвеститори са напускали България след намеси на държавата в енергийния сектор.

Не съумяваме все още да се представим като доверено, спокойно, предвидимо място за инвестиции, обобщи Гълъбинов: "Тоест, не мога да кажа, че в България съумяваме да привлечем голям международен инвеститорски интерес в българската енергетика. Вероятно тук се преплитат много интереси - не само икономически, а също и политически. Българската енергетика малко се преекспонира като потенциал и възможности. В българската енергетика все още има стари слабости, които не са преодолени - в самите енергийни дружества, в Българския енергиен холдинг, в НЕК, слабости в управлението на риска от гледна точка на големи енергийни инфраструктурни проекти. Очевидно не съумяваме към момента да се представим атрактивно за повече влизащи инвеститори." 

Още по темата
Още от Бизнес