Румен Гълъбинов: Потребителите ще платят двойно за влизане на държавата в ЧЕЗ

Протест срещу ЧЕЗ в Благоеград през 2013 г. Сн. БГНЕС

"Очаква се който и да купи което и да е електроразпределително дружество в България, да иска си върне инвестициите с продажбата на електроенергия, съпътстващи услуги и оптимизация на разходите. Няма да е нелогично, ако се поиска увеличаване на цената на тока по-късно през годината. Това би могло да се случи и без да я има сделката за ЧЕЗ. Тя не е оправдание да се иска увеличение на цената на тока. Но въпреки това се наслагват и тези фактори и някой трябва да плати сметката." Такова мнение изказа финансистът Румен Гълъбинов във вторник пред БНР по повод плановете на правителството да придобие активите на ЧЕЗ в България, за които чешкото дружество подписа договор с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

Тезата за пълно или частично одържавяване се подкрепя от БСП, от синдикатите и мнозинството от българските граждани (според експресно проучване на "Галъп интернешънъл" от миналата седмица).

Експертът напомни, че и в момента ролята на държавата в енергетиката не е малка, а допълнително влизане на държавата във вече приватизирани субекти в енергетиката носи две тежести за данъкоплатците.

"Трябва да си зададем въпроса искаме ли да платим два пъти за това да ползваме ток – един път като данъкоплатци, за да може държавата с парите от нашите данъци да си плати участието и втори път - като потребители, които плащат сметката всеки месец. Не знам дали в крайна сметка това връщане на държавата в енергетиката няма да ни излезе по-скъпо на нас, потребителите", изтъкна Румен Гълъбинов.

Много бих искал тази сделка да не е пример, който да отблъсква инвеститорите, каза той. Той подчерта, че досега инвеститори са напускали България след намеси на държавата в енергийния сектор.

Не съумяваме все още да се представим като доверено, спокойно, предвидимо място за инвестиции, обобщи Гълъбинов: "Тоест, не мога да кажа, че в България съумяваме да привлечем голям международен инвеститорски интерес в българската енергетика. Вероятно тук се преплитат много интереси - не само икономически, а също и политически. Българската енергетика малко се преекспонира като потенциал и възможности. В българската енергетика все още има стари слабости, които не са преодолени - в самите енергийни дружества, в Българския енергиен холдинг, в НЕК, слабости в управлението на риска от гледна точка на големи енергийни инфраструктурни проекти. Очевидно не съумяваме към момента да се представим атрактивно за повече влизащи инвеститори." 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес