Румен Миланов предложи ново звено по киберсигурност към МС

Звено по киберсигурност може да бъде създадено към Министерския съвет, съобщи директорът на антикорупционния център БОРКОР  Румен Миланов във вторник по време на конференция за "интелигентната отбрана". Миланов не обясни колко души ще работят в новата структура, нито кога тя ще заработи и от какъв бюджет ще се нуждае.

Според него поредната структура към Министерския съвет трябва да се заеме с координация на управлението на  националната система за бързо реагиране при инциденти, свързани с кибератаки.  Според него е  целесъобразно  в състава ѝ да функционира национален център за реагиране на компютърни инциденти, който да взаимодейства с центровете в мрежата, както и с аналогичните структури на НАТО и ЕС.

Миланов заяви, че все още бавно се развива националната система за действие при кибератаки и е необходимо да се изготви стратегия за киберсигурността.

Темата за киберсигурността беше подета от президента Росен Плевнелиев преди ден. Той обаче вижда България като потенциален лидер в борбата срещу кибер атаките в региона. Пплевнелиев предложи у нас да бъде изграден център на НАТО за киберсигурност, а родните хакери да бъдат ”пренастроени” и да започнат да работят за Алианса.

Миланов обаче демонстрира по-практични виждания като обясни, че предстои българският отговор на кибер атаките да бъде изготвен в сътрудничество с местната власт, държавната администрация,  интернет-доставчиците,  банките,  представители на бизнеса и на академичната общност.

Споделяне

Още от България