Румен Миланов: След махането на ГДБОП полицията трябва да стане по-ефективна

Румен Миланов

След преместването на антимафиотите от МВР в ДАНС трябва да се засили ефективността на охранителната, криминалната и икономическата полиция, за да не се наруши балансът в службите.

Това коментира в сряда пред БНР бившият шеф на НСО, НСБОП и БОРКОР ген. Румен Миланов по повод предприетите от БСП и ДПС реформи в сектора за сигурност.

"Отделяйки БОП от полицейската структура, губи полицейската информация и тази връзка. За сметка на това пък ще придобие информацията на ДАНС. Тук внимателно трябва да се направи една оценка за постигането на баланса", заяви той.

Службата, която се занимава със СРС, може да е отделна агенция – тази идея не е от вчера. Друг вариант, който би бил много ефикасен, за да се наложи контрол на СРС, е чрез финансирането.

"Когато те бъдат ограничени в едни разумни граници, тяхното използване за щяло и нещяло няма да го има", коментира още Миланов.


Според него би било добре тези решения да бъдат подложени по най-бързия начин на обсъждане и търсене на оптимално решение, за да се постигне най-правилната конструкция. Той добави лаконично и че новото мнозинство в парламента малко е избързало със структурните промени в службите.

Споделяне

Още от България