Румен Радев: Криенето на истината за водата е повторение на синдрома "Чернобил"

Уран над нормата бе открит и във Велинград, БСП обвини ГЕРБ за радиацията в хасковската вода и поиска анкетна комисия

Румен Радев: Криенето на истината за водата е повторение на синдрома "Чернобил"

Информацията за проблема с водата на Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Това заяви президентът Румен Радев след среща с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов в петък.

“Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо“, посочи президентът. За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, коментира Радев, който е на посещение в Хасково.

Президентът оцени действията на служебното правителство и местната власт като много адекватни и своевременни. “Правят се всички възможни усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема“, каза Радев.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца. Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Уран над нормата беше засечен и във водата във Велинград

Същевременно разпредената от прокуратурата преди ден проверка за качеството на водата в цялата страна започна да дава резултати и в няколко водоснабдителни зони във Велинград бе констатирано завишение на естествения уран от 1.5 до 2 пъти над нормата.

На 19 април са получени „нестандартни резултати по радиологични показатели (естествен уран) от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград”, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Става дума за зона – Грашево, махала Мечо корито; зона – Св. Петка, Юндола, Пашово; зона – част от кв. Чепино и малка част от кв. Лъжене на гр. Велинград.
Използването на проблемните водоизточници незабавно е спряно и курортният град се захранва от друга помпена станция. На хората от близките села се препоръчва да не пият вода от чешмите.

Уранът стана повод за скандал в парламента

По-рано завишените нива на уран и радиоактивност в питейната вода на Хасково станаха повод за политически нападки и обвинения още на първия парламентарен контрол в новото Народно събрание в петък. От БСП поискаха изслушване на трима министри от служебния кабинет за проблема – на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие.

БСП обвини ГЕРБ за това, че институциите не са взели мерки през последните две години, въпреки че са знаели за завишените стойност на уран във водата, а лидерът на левицата Корнелия Нинова поиска създаването на парламентарна анкетна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около замърсяването и отговорните лица.

Същевременно служебният здравен министър Илко Семерджиев за пореден път увери, че заплаха за здравето на населението не съществува.

Елена Йончева: Вина за урана носи правителството на ГЕРБ

“Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ“, каза говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева. Тя заяви, че е поискала изслушването на министрите като депутат от Хасково, тъй като хората са разтревожени.

“В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е със завишени показатели на уран и алфа активност“, коментира Йончева.

“Вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева“, каза Йончева, според която заради спирането на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

БСП иска анкетна комисия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че служебният кабинет е замел следите на предишното правителство, дебатът за урана в Хасковско и Първомай е бил имитация и затова "БСП за България" ще внесе подписи за създаване на специална анкетна комисия за изясняване на проблема с урана във водата.

“Гражданите разбраха, че има превишение на нормите на уран във водата, но не е опасно. Не е опасно, но водата е спряна и не се знае какъв е ефектът върху здравето на хората“, коментира Нинова.

Тя имала информация за подобни проблеми във водата във Варненско.

ГЕРБ: Парламентарната трибуна се превръща в народен съд

В отговор на обвиненията Делян Добрев от ГЕРБ каза, че петъчното изслушване е било опит трибуната на парламента да се превърне в народен съд и направи ретроспекция откъде идва уранът във водата, припомняйки историята на уранодобива от 1946 година насам.

“Вярвам, че има институции, които ще стигнат до истината и виновните ще бъдат наказани“, коментира Добрев.

Делян Добрев призова да се отпуснат 2 млн. лева за решаване на проблема

Той заяви, че служебното правителство спешно още следващата сряда трябва да излезе с постановление за отпускане на около 2 млн. лв. на общината в Хасково, за да започнат по най-бързия начин нови сондажи, възстановяване на водопроводите и други дейности. Това, по думите му, е необходимо, за да може проблемът с водата в града да бъде решен възможно най-бързо.

Добрев се обърна и към "БСП за България" да го подкрепи с мотива, че служебният кабинет е назначен от президента Румен Радев, излъчен от левицата.

Добрев обясни, че директорът на ВиК-Хасково, е предложил дублиране на четири броя кладенци с 40 литра очакван дебит на водата за около 500 хил.лв., подмяна на съществуващ водопровод с нов с дължина 1735 м за около 700 хил. лв., нови сондажи и други необходими мерки, за да може въпросът за водоснабдяването в града да се реши окончателно.

По настояване на левицата обяснения пред депутатите дадоха министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, министърът на околната среда Ирина Костова и министърът на регионалното развитие Спас Попниколов.

Семерджиев: Няма здравен риск за населението

“Към момента здравен риск за населението не съществува, оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността“, увери за пореден път Илко Семерджиев.

“Предвид, че питейната вода се влага като суровина в производството на хранителни продукти не се предполага съществуването на здравен риск за населението“, обясни той.

“С цел на защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол контролират изпълнението на всички препоръчани мерки“, допълни Семерджиев.

“Изготвя се междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини“, заяви още Семерджиев.

“Към момента не намираме, че има даден риск за водата в Хасково. Но трябва да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания, а времето за това е между 2 и 3 месеца оптимално. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца“, допълни Семерджиев.

Той каза още, че прокуратурата, която води проверката, ще открие кой е виновен за случилото се.

Споделяне

Още по темата

Още от България