Русия била жертва на все повече кибератаки от чужбина

Обвиненията на САЩ срещу Москва за хакерство са голословни, смята секретарят на руския Съвет за сигурност

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев

Русия понася все повече кибератаки от чужбина, каза високопоставен представител по руската сигурност в отговор на обвиненията от Запада, че Москва атакува агресивно информационни мрежи в САЩ и Европа в интервю за в. "Российская газета", което ще бъде изцяло публикувани в понеделник.

"Напоследък забелязваме значително увеличаване на опитите от външни сили за причиняване на вреди на руските информационни системи", каза секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев пред "Российская газета".
 
"Това са случаи на хакерство и на несанкционирано събиране на лични данни. Широко се използват световните оператори и провайдъри, а предприеманите методи постоянно еволюират", каза Патрушев.

"Администрацията на Барак Обама голословно обвинява Русия в хакерски атаки, съзнателно игнорирайки факта, че основните интернет сървъри се разполагат на територията на САЩ и  се използват от Вашингтон за разузнаване и други цели, включително за запазване на американското господство в света", каца представителят на Русия.

По думите му стратегическа цел на Русия е да се създаде система от общопризнати правила за отговорно поведение на държавите в информационното пространство, по каквато се работи в рамките на ООН по предложение на Москва. Идеята е подкрепена от около 80 държави, посочва изданието .

Патрушев допълни, че Москва се надява да установи конструктивни контакти с бъдещото правителство на Тръмп, който ще заеме президентския пост на 20 януари, включително в сферата на борбата с тероризма.

Патрушев каза още, че Русия разполага с данни за сътрудничество на отделни държави и транснационални компании с терористи, предаде ТАСС.

"Става дума за закупуване на нефт и други суровини от терористите, както и за плащане на пари за получаване на разрешителни за производство и транспорт на стоки в контролираните от тях територии", каза той.

По думите му авантюрите на американското правителство са довели до разцвет на тероризма, засилване на сунитско-шиитския разрив и до хуманитарна катастрофа в отделни държави и региони.

Нарастването на броя на мигрантите и бежанците в Европа са в резултат от политиката на САЩ и техните съюзници по смяна на неудобни за тях режими, обвини Патрушев Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят