Русия блокира достъпа до интернет сайтове на влиятелни критици на Кремъл

Русия блокира достъпа до интернет сайтове на влиятелните критици на Кремъл - Алексей Навални и Гари Каспаров, предаде Ройтерс.

Това стана съгласно нов закон, който според критици на Кремъл, цели да заглуши гласа на противниците на Владимир Путин по време на третия му президентски мандат.

Генералната прокуратура на Русия нареди руските интернет провайдери да блокират достъпа до блога на Навални и до интернет изданието на Каспаров, както и достъпа до още два сайта - grani.ru и ej.ru.

Блокирането на достъпа става малко след като редакторът на независимия новинарски сайт Лента.ру беше уволнен, след като получил предупреждение относно публикуването на изявление на украински крайнодесен лидер.

Говорителка на Навални определи решението като прочистване на медийното пространство. Кремъл отхвърли твърденията за цензура или за натиск върху медиите.

Според руският държавен медиен регулатор Роскомнадзор блогът на Навални нарушил условията на домашния арест, под който е оставен опозицонерът, осъден на пет години заради кражба.

Другите три сайта са блокирани, защото в тях се съдържали призиви за незаконни действия и участие в масови прояви, провеждани в нарушение на установения ред.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?