Русия чества годишнината от рождението на Сталин

В няколко руски града, сред които и столицата Москва, както и в град Гори, в Грузия, беше отбелязана 130-ата годишнина от рождението на Йосиф Сталин, предадоха световните агенции в понеделник.

Около 1500 души поднесоха венци и цветя на гроба на Сталин на Червения площад, до мавзолея на Ленин. Сред участниците в тази  церемония имаше и деца с пионерски връзки и значки.

"Онова, което извърши Сталин, главно в качеството си на върховен главнокомандващ, го прави безсмъртен за всички и завинаги", каза на тази церемония лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов.

Вечерта в концертната зала "Измайлово" в Москва 2000 души се събраха на тържествен концерт по повод годишнината.

В руската столица беше открита и изложбата "Сталин - мит и реалност", включваща портрети, снимки и непубликувани документи, свързани със Сталин. Изложбата се организира с помощта на частни дарители, тъй като руското министерство на културата не пожела да се ангажира с нея.

В Санкт Петербург много хора посетиха къщата, където Сталин е живял през 1917 г. Улиците на град Воронеж пък осъмнаха осеяни с плакати, изобразяващи покойния съветски лидер.

Възпоменателна церемония имаше и в град Гори, в съседна Грузия, където е роден Сталин. Там, край родната му къща, превърната в музей, се събраха няколкостотин негови привърженици. С развети съветски знамена те прекосиха града и стигнаха до централния площад, където положиха венци пред паметника на Сталин. Сред участниците в тази проява беше и внукът на Сталин - Евгений Джугашвили. Той разкритикува нападките срещу дядо си, смятан за най-зловещия диктатор на 20 век.

Сталин е много популярен в Русия заради ролята му в победата на руснаците в Отечествената война. В събота ново допитване до общественото мнение показа, че 54 процента от руснаците се възхищават и днес на ръководната роля, която е изиграл Сталин в миналото. Против са едва 8 процента. Въпреки това 58 процента от анкетираните смятат, че днешната Русия няма нужда от лидер като Сталин.

Много руснаци обаче не подлагат на съмнение отговорността на Сталин за избиването и депортирането на милиони съветски жители. В края на октомври руският президент Дмитрий Медведев заяви, че никакви държавни цели не могат да оправдаят милионите жертви на сталинистките чистки. Това е доста рядка критика на действията на Сталин, направена от представител на руското висше ръководство, отбелязва Франс прес.

Според лидера на партията "Яблоко" Сергей Митрохин днес в Русия се провеждат възпоменателни церемонии в чест на палача на СССР. Митрохин призова за забраната на сталинистката пропаганда.

"Палач или баща на народите", пита днес и руската независима телевизия Рен Ти Ви по повод 130-ата годишнина от рождения ден на Сталин и отбелязва, че все повече руснаци са склонни да простят на Сталин това, че стана причина за смъртта на няколко милиона души.

Споделяне

Още от Свят