Русия е важен фактор за разединението на Европейския съюз

Русия е важен фактор за разединението на Европейския съюз

Русия владее инициативата в отношенията с обединена Европа, тъй като европейските страни не могат да съгласуват позициите си. Това се посочва в доклад “Оценка на разположението на силите между Русия и ЕС”, изготвен от Европейската комисия по международни отношения, независим аналитичен център, съпредседателстван от бившия министър на външните работи на Германия Йошка Фишер. Той бе публикуван късно в сряда.

Заради несъгласуваната политика на европейските страни в отношенията им с Русия, тя все повече прибягва до влияние върху всяка от тях поотделно, използвайки икономически (предимно енергийни) лостове и “разигравайки косовската карта”, пише в документа.

Анализът посочва, че един от основните принципи, използвани от руската държава при подхода ѝ към страните-членки на Европейския съюз е “Разделяй и владей”. Индивидуалните отношения обаче не са част от някакъв експертен план за разединяване на Европа, а начинът, по-който Москва по принцип провежда външната си политика.

Константин Косачев, председател на комисията по външните работи в руската Дума, спретнато обобщава новата перспектива пред авторите на доклада. “Омръзна ни и сме уморени да си имаме работа с брюкселската бюрокрация. В Германия, Италия, Франция можем да постигнем много повече. ЕС не е институция, която допринася за нашите взаимоотношения, а институция, която забавя прогреса им”.

България е посочена като една от единадесетте държави, сред които Великобритания, Германия и Полша, с които Русия се намира в двустранни конфликти. За страната ни причините за това са изпреварващите предоговаряния на газовите договори и забраната върху вноса на българско свинско месо. 

“Русия е най-мощният фактор, който разединява Европа от времето на Доналд Ръмсфелд и иракската война”, заявява изпълнителният директор на международната европейска комисия Марк Леонард, като с това има предвид разделението на страните от ЕС на “стари” и “нови”, което въведе бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд. Същевременно Леонард подчертава, че ако европейските страни се договорят за провеждането на единна политика по отношение на Русия, ще могат да си върнат инициативата, тъй като икономически Европа е по-мощна.

В Европа има два подхода на отношение с Русия, се казва в доклада. Според едното Москва е заплаха, която трябва “внимателно да се удържа”, другото поведение дефинира страната като потенциален партньор и тя трябва да се интегрира в европейската система.

Троянски коне и приятели-прагматици

Освен това анализаторите различават пет групи европейски страни в зависимост от подхода им към Русия. Гърция и Кипър са наречени “троянски коне”, които най-често подкрепят Русия.

Германия, Франция, Италия и Испания градят стратегическо партньорство с Русия въпреки принципите за единна външна политика на ЕС.

България, Австрия, Белгия, Финландия, Словакия, Португалия, Унгария, Люксембург, Малта, Словения са посочени като “приятелски настроени прагматици”, чиито отношения с Русия не са толкова близки, както със “стратегическите партньори”, но са достатъчно силни и имат предимно икономически характер.

Няколко са причините, изброени в доклада, за да попадне България сред  “ приятелски настроени прагматици”. На първо място Русия е вторият ни най-голям търговски партньор, второ - “Лукойл” е най-големият български данъкоплатец, на трета позиция е пътникопотокът от Русия към България – 218 194 души за 2006 г. Последното основание е, че страната ни е близък партньор в планирания от “Газпром” газопровод “Южен поток” и петролопровода Бургас – Александрупулис.  

Девет страни (Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Латвия, Холандия, Швеция, Румъния и Великобритания) са определени като “сдържани прагматици”, които макар и да са значително заинтересовани от икономическите си връзки с Русия, често я критикуват за нарушаване правата на човека и отстъпление от принципите на демокрацията.

Като “откровено враждебни” и “ борци за нова Студена война” са посочени Литва и Полша.

Въпреки неотдавнашните дипломатически конфликти на Естония и Великобритания с Русия, съответно заради преместването на паметника на Война – освободител и делото по убийството на Александър Литвиненко, двете страни са определени като “сдържани прагматици”.

Твърд контрол в енергетиката

За да си върнат инициативата при взаимоотношенията с Москва, докладът препоръчва на европейските правителства да изискват категорично спазване на поетите международни ангажименти от Русия, отчетливо определяне на условията за членството ѝ в Г-8, съгласуване на позициите по отношение на Русия и действия в рамките на общите европейски интереси. Една от най-важните препоръки е твърдо контролиране на енергийния пазар по линия на Европейската комисия и съдействие на Турция, Украйна и Молдавия в енергийната сфера.

Споделяне

Още от Свят