Русия и Гърция създадоха дружеството за “Южен поток“

Русия и Гърция приеха устава на съвместното предприятие за реализацията на проекта по строежа на газопровода “Южен поток“ през гръцка територия, съобщиха руските издания в понеделник. Документът за това бе подписан от генералния директор на “Газпром експорт“ Александър Медведев, който е и зам.-шеф на компанията-майка “Газпром“, и Георгиос Папарсенов, ръководител на оператора на гръцката газова мрежа ДЕСФА.

Дружеството, което си създава на паритетен принцип, ще бъде регистрирано в близко време в Гърция. Сред първите му задачи е изготвянето на техническите и екологични проучвания за предстоящото строителство.

Това е третата страна след Сърбия и Унгария, която създава с "Газпром" съвместно предприятие за реализацията на проекта "Южен поток". Участъкът от газопровода на гръцка територия ще струва около 1 млрд. евро.
"Изграждането на "Южен поток" има не само икономическо, но и геополитическо значение за двете страни", посочи след подписването Папарсенос.
Предвижда се "Южен поток" да премине по дъното на Черно море от Новоросийск до Варна, където тръбата ще се разклони - едната ще продължи през Сърбия и Унгария до Австрия, а другата през Гърция към Италия.

Проектният капацитет на газопровода е 65 млрд. куб. м годишно, като Русия се надява чрез него да осъществява една трета от своя износ на газ в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес