Русия и НАТО ще подпишат споразумение за взаимно разполагане на войници на територията на другата страна

Надявам се тази година да подпишем с НАТО споразумение, което ще позволи на подразделения и военна техника на НАТО да пребивават на наша територия, а наши подразделения и техника - на територията на страни от алианса, обяви днес руският министър на отбраната Сергей Иванов в Осло, където спря на път за САЩ.

По думите му документът се подготвя в рамките на сътрудничество между Москва и Брюксел в сферата на антитероризма. В американския град Норфък Иванов ще участва в конференция за ролята на военните в борбата срещу тероризма, организирана под патронажа на Съвета Русия-НАТО.

Иванов посочи още, че е възможно бойни кораби на Русия и Северноатлантическия алианс да патрулират заедно в Средиземно море. Той уточни, че целта на съвместните операции ще бъде залавяне на кораби, превозващи нелегални имигранти и опасни товари.

Министърът подчерта, че руските и натовските кораби ще действат при строго спазване на международните и руските правни норми. Иванов каза още, че Русия се отнася "спокойно отрицателно" към разширяването на НАТО.

Според него приближаването на военната инфраструктура на алианса до руските граници не може да бъде обяснено с терористична заплаха. Наред с това министърът изтъкна, че ако бъдат създадени военни инфраструктури на НАТО близо до границите ѝ, Русия също ще промени плановете си за военно строителство.

Четири самолета на НАТО, патрулиращи във въздушното пространство на прибалтийските страни, не променят радикално ситуацията. Но ако строителството на военни инфраструктури на НАТО близо до нашите граници продължи, тогава ще се наложи да се внесат промени в плановете ни за военно строителство, отбеляза той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят