Русия и Украйна поставиха основите на газовата сделка

Уточнява се финансирането за изплащане на дълга на "Нафтогаз", следващото развитие – на тристранната среща в Брюксел на 21 октомври

Русия и Украйна поставиха основите на газовата сделка

Договорени са основните параметри на газовия договор между Украйна и Русия, съобщи украинският президент Петро Порошенко след проведени в петък в Милано разговори в рамките на Десетата среща на високо равнище на Азиатско-европейския форум с участието на ръководителите на Европейския съюз, Франция и Германия. Разговорите бяха оценени като сложни, напрегнати, но позитивни.

Москва спря в средата на юни газовите доставки за Украйна заради натрупан дълг от 5.2 млрд. долара и с наближаването на зимата притесненията за проблеми с доставките за Европа нарастват, особено след изявлението на руския президент Владимир Путин от четвъртък, че страната му ще намали количествата за Европа, ако Украйна отклонява от транзитните обеми за свои нужди.

"За пръв път имаме определен сдържан напредък по газовия въпрос. Договорихме се за основните параметри на газовия договор и сега приключваме преговорите относно източниците за финансиране на дефицита от средствата, необходими за плащане на доставките", каза Порошенко.

На предишната тристранна среща между ЕС, Украйна и Русия на 26 септември Бруксел предложи сключването на временен договор, който да гарантира 5 млрд. куб. м руски газ за Украйна срещу ангажимент на Украйна да погаси част от борчовете си към "Газпром". Оказа се обаче, че двете страни имат разногласия относно крайния вариант на тази "зимна" сделка, чийто хоризонт е април 2015 г. Противоречията се свързани с графиците за изплащане на дълг от 3.1 млрд. долара до края на 2014 г., срещу което да бъдат възобновени газовите доставки за Украйна.

Междувременно Украйна поиска от Стокхолмския арбитражен съд, пред които обжалва наложените от Русия цени на газа и транзитните такси за пренос към Европа, да ускори разглеждането на казуса.

След приключване на срещата в Милано на държавните лидери на Русия, Украйна, Франция и Германия, Путин първи напусна залата за преговори, съпровождан от външния министър Сергей Лавров, министъра на енергетиката Александър Новак и президента на "Газпром" Алексей Милер, уточни ТАСС.

Русия, Украйна и Европейският съюз ще продължат преговорите за разрешаване на газовата криза идната седмица в Брюксел, потвърди по-рано през деня председателят на Европейската комисия Жозе Мануел. Поредната тристранна газова среща по газовите ще е на 21 октомври в Брюксел, на която вероятно ще бъдат дискутирани подробностите около временния договор между Русия и Украйна.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков разказа пред журналисти, че Путин подробно е говорил в четвъртък вечерта с германския канцлер Ангела Меркел за газовите проблеми, свързани с Украйна, и буквално на хартия с писалка е обрисувал ситуацията.

Като доказателство за обсъждането на въпросите в газовия сектор говорителят на руския президент даде за пример ситуацията, породила се в отношенията между Украйна и Полша при доставката на въглища.

"Като пример именно за тези газови въпроси бих искал да припомня вчерашните съобщения от Полша: как енергично реагираха нашите полски партньори, когато разбраха, че украинците искат на практика безплатно да получават полски въглища. На тях (на поляците) им направи впечатление и дори те не скриха, че са шокирани, но при все това изразяват пълно разбиране към желанието да се получава безплатен газ", отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

Украйна не е готова да плаща за доставки на въглища от Полша и е заинтересована да въвлече в конфликта колкото е възможно повече страни, заяви вчера полският вицепремиер Януш Пехоцински.

"Имаме информация, че украинската страна проявява интерес към полските въглища, но при условие, че те са безплатни. Аз съм просто в шок, за да не каже нещо по-силно. Напълно очевидно е, че укринската страна е заинтересована по вноса на въглища дотолкова, доколкото да въвлече в проблема, колкото е възможно повече държави", каза Пехоцински в ефира на радио TOK FM, цитиран на сайта на РТ.

Полският вицепремиер поясни, че от юли Полша изпълнява договор за 100 000 тона доставки на въглища за Украйна. Пехоцински каза, че съвсем неотдавна Украйна е купила "огромно количество" руски въглища и приключва преговорите за доставки на въглища от Южна Африка, съобщи новинарският портал на полския културен център в Калининград.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?