Русия, Иран и Турция съгласували позиция преди срещата за Сирия

Русия, Иран и Турция съгласували позиция преди срещата за Сирия

Външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу са съгласували препоръки за организацията на Конгреса на сирийския национален диалог, предаде ТАСС в неделя, цитирайки източници от руското външно министерство след края на тристранната министерска среща в Анталия.

Съгласувани са препоръки по всички ключови въпроси за организацията на Конгреса на сирийския национален диалог, които ще бъдат представени на президентите на Русия, Иран и Турция преди срещата им в Сочи на 22 ноември, са посочили от руското външно министерство.

Лавров, Чавушоглу и Зариф са обсъдили също военната ситуация в Сирия и са констатирали намаляване на равнището на насилие, което позволява да се премине към политическо уреждане на конфликта. Министрите са се обявили за енергично продължаване на съвместните усилия във формата от Астана (там се обсъждат въпроси, свързани с военната обстановка в Сирия - бел.ТАСС), които съдействат за създаване на условия за активизиране на междусирийските преговори под егидата на ООН в Женева, са отбелязали източниците от руското външно министерство.

Междувременно сирийската армия и нейните съюзници установиха пълен контрол върху Букамал - последния по-голям град в Сирия, който бе в ръцете на групировката "Ислямска държава". Това съобщи военна медия, управлявана от Хизбула, цитирана от Ройтерс.

"Сирийската армия и съюзниците ѝ от оста на съпротивата прогониха Даеш от последния ѝ бастион на сирийска земя", посочи медията.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права каза днес, че повечето бойци на джихадистката организация са се изтеглили, но все още има сражения в периметъра на града.

Армията обяви победа над "Ислямска държава" в Букамал по-рано този месец, но джихадистите след това извършиха контраатака чрез свои "спящи клетки" в града и си върнаха контрола, което доведе до нова офанзива на сирийските сили.

Прогонването на групировката от Букамал означава, че само няколко села по поречието на р. Ефрат и няколко изолирани зони в други части на страната остават част от обявения през 2014 г. халифат.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?