Русия намеква, че може да се върне в договора "Открито небе", ако САЩ направят същото

Русия намеква, че може да се върне в договора "Открито небе", ако САЩ направят същото

Според руския външен министър Сергей Лавров Русия може да обмисли завръщане към международния договор "Открито небе", позволяващ полети за наблюдение на военни обекти, ако САЩ променят решението си за излизане от него, съобщи Асошиейтед прес.

Москва обяви миналия месец, че ще напусне договора "Открито небе", след излизането от него на САЩ миналата година, и добави, че руските предложения за запазване на договора след напускането му от САЩ са срещнали хладен прием от страна на съюзниците на Вашингтон.

След разговорите си днес с в Москва с Ан Линде, министър на външните работи на Швеция, която е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Лавров намекна, че Русия все още може да обмисли завръщане в договора.

По думите му ако САЩ изцяло се върнат към спазването на договора, Руската федерация "ще бъде готова да обмисли конструктивно тази нова ситуация". Лавров отбеляза също, че макар Русия да е заявила намерението си за излизане от договора, тя все още официално не е изпратила съответните уведомления на другите страни по него.

Изявлението на Лавров идва само дни, след като Москва и Вашингтон постигнаха споразумение в последната минута за удължаване срока на действие на последния останал в сила двустранен договор за контрол на ядрените въоръжения Нов СТАРТ, който трябваше да изтече на 5 февруари.

Когато американският президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор миналата седмица, те са обсъждали договора "Открито небе" наред с други теми, съобщи Кремъл без повече подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят