Европейският съвет за външна политика:

Русия няма ресурси да е супер сила, но използва пукнатините в европейските страни

Европа вече не е разделена, а Русия е спряла да сравнява ЕС с разпадащия се СССР

Русия няма ресурси да е супер сила, но използва пукнатините в европейските страни
Европейският съюз вече не е разделен по отношение на Русия и санкциите срещу нея заради незаконната анексия на Крим, но не е ясно на къде ще тръгнат двустранните отношения, ако Москва изпълни Минското споразумение за регулиране на кризата в Източна Украйна, коментира старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) естонката Кадри Лийк  в София. 
 
Тя посочи, че европейските страни са класифицирали Русия като недемократична държава и като проблем, с който трябва да се справят, и са приели санкциите срещу Русия. Остава отворен въпросът какво би станало обаче, ако Москва изпълни условието на ЕС за вдигането им – изпълнението на споразумението от Минск.
 
Кадри Лийк посочи, че Русия иска да върне политиката на сфери на влияние и да ерозира либералния консенсус в страните членки, но отговорността за Брекзит, например, е на британците. 
 
Русия използва пукнатините в страните членки 
 
Тази теза беше доразвита от директора на софийския офис на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева, която коментира, че Русия няма истински ресурси, за да бъде супер сила и да наложи политиката си на сфери на влияния, но в много части на Европа се възползва от институционални слабости, пукнатини в политическата и икономическата стабилност и недоволството от ЕС, каквито има по принцип.
 
"ЕС наистина е единен около позицията си за Русия. Дори и страни като Унгария, в които премиерът Виктор Орбан характерно харесва Путин и руския режим, гласува заедно с всички останали страни членки. Това единство на ЕС е и плод на руската политика в последните години", добави тя.
 
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев отбеляза обаче и някои нюанси в отношението на различните страни. Някои страни са по-твърди в отношението си към Москва, докато позицията на други, като Унгария и Гърция, е по-колеблива.
 
След референдума в Каталуня, се наблюдава процес на предвижване на Испания към "по твърдите" страни. 
 
Трябва да се отговаря на всички опити за дезинформация
 
Ковачев посочи, че трябва да се реагира на всички опити за дезинформация и припомни една от опорните ѝ точки в България: "Ако нямаше санкции срещу Русия, щяхме да изнасяме много консерви и да има хиляди работни места".
 
За последно тази теза беше развита от депутата от БСП Антон Кутев. Статистическите данни обаче показват https://www.mediapool.bg/iznosat-za-rusiya-buksuva-ne-zaradi-sanktsiite-a-zaradi-osobeniya-pazar-news272204.html , че санкциите и контрасанкциите имат незначително и дори  трудно уловимо влияние върху българската икономика. 
 
Русия вече не сравнява ЕС със СССР
 
Весела Чернева коментира, че се наблюдава и промяна в отношението на Русия към Европейския съюз.
 
"Има голяма разлика в отношението на Русия към ЕС в последната година. Миналата година руският елит смяташе, че Европа се разпада. Виждаше основно кризите и смяташе, че европейският проект е към своя край. Много често вървеше сравнението между СССР и ЕС. В момента виждат, че нито могат да постигнат разделение в ЕС, нито проектът се е разпадал, нито пък САЩ ще им бъдат сътрудник в техния антиевропейски поход", каза Чернева.
Споделяне

Още от България