Русия обвини САЩ в политическа "агресия" за "Северен поток-2"

Русия обвини САЩ в политическа "агресия" за "Северен поток-2"

Русия обвини Съединените щати в агресивно и незаконно поведение във връзка с коментарите за оспорвания газопровод "Северен поток-2", който ще свърже Русия с Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изказването на американски дипломат с призив за спиране на проекта е акт на "политическа агресия и незаконна съпротива" срещу газопровода, написа снощи във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова визира изказване на Робин Куинвил, шарже д'афер в посолството на САЩ в Берлин, който заяви пред вчерашното издание на в. "Ханделсблат": "Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода". По думите на Куинвил това би изпратило ясен сигнал, че Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия".

Захарова обвини САЩ, че от десетилетия се опитват да подкопаят руските тръбопроводи въпреки съществуващите договори и прикани Вашингтон да се придържа към международните правила.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Руски строителни кораби са били засечени днес на радарите близо до германско-датската граница, където са планирани довършителни работи по оставащия 2,6-километров участък от "Северен поток-2".

Германските власти разрешиха изграждането до края на годината, припомня ДПА.

"Северен поток-2" е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?