Русия подкрепя Договора от Киото за промените в климата

Руското правителство одобри Договора от Киото за промените в климата и го изпрати за ратификация в парламента.

До този момент Москва се въздържаше да се присъедини към споразумението, което ограничава количествата отделяни газове, причиняващи парников ефект. След като Съединените щати, най-големият световен замърсител, се оттегли от договора преди три години, той не може да влезе в сила без одобрението на Москва, предаде ББС.

Следващата стъпка е договорът да бъде ратифициран от руския парламент където прокремълските партии имат две-трети от депутатските места. При подкрепа от депутатите договорът влиза в сила след три месеца.

Според наблюдатели Договорът от Киото все още има силни опоненти в Русия. Икономическият съветник на Путин Андрей Иларионов неотдавна предупреди, че прилагането на договореностите може да забави икономическите темпове.

Брайни Уъртингтън от екологичната организация Приятели на Земята изрази удовлетворение от решението на руското правителство.

"Много сме удовлетворени, това е политическо развитие от огромно значение и ще повиши натиска върху страни като САЩ и Австралия, които до този момент остават извън единственото международно споразумение, целящо да ограничи разпространението на вредни газове", каза той.

Русия произвежда 17% от емисиите на вредни газове в света.

Агенция Интерфакс предаде, че според правителственото решение, на свързаните с екологията министерства е даден тримесечен срок да изработят редица практически стъпки, произтичащи от задълженията на Русия.

С взетото в сряда решение бе сложен край на двоуменията от месец май насам, когато президентът Путин каза, че е готов да ускори приемането на Договора от Киото. Тогава на преговорите с ЕС Москва даде съгласие да приеме споразумението, в замяна на европейска подкрепа за руското членство в Световната търговска организация.

Някои икономисти от Кремъл обаче се съмняват как Русия може да редуцира вредните газови емисии, след като в страната е налице индустриално оживление и е поставена цел за удвояване на брутния вътрешен продукт за едно десетилетие.

Тази седмица руски учени посъветваха Русия да не ратифицира споразумението, посочвайки, че няма никакви доказателства за връзката между емисиите на т.нар. зелен газ и промените в климата.

Решаващият фактор обаче явно ще бъде не икономическата цена, а политическите изгоди за Русия, отбелязва ББС, напомняйки амбициите на страната за членство в Световната търговска организация.

Споделяне

Още от Свят