Русия праща спешно емисари в Абхазия заради протестите

Русия изпраща спешно днес двама висши представители на Кремъл в отцепилата се грузинска област Абхазия, след като абхазкият президент Александър Анкваб обвини опозицията в опит за преврат, предаде ДПА.

Очаква се в Сухуми да пристигнат руските представители Владислав Сурков и Рашид Нургалиев, съобщи абхазката информационна агенция Апсни прес.

Сурков - близък съветник на руския президент Владимир Путин - отговаря за връзките с Абхазия и Южна Осетия. Нургалиев е бивш вътрешен министър, а сега заместник-секретар на Съвета за сигурност на Русия.

В изявление руското външно министерство отбеляза, че Москва следи с внимание и загриженост събитията в Абхазия.

Опозиционни лидери критикуват избраният през 2011 г. с петгодишен мандат Анкваб за задълбочаващата се бедност и корупция.

Вчера в центъра на столицата на Абхазия, Сухуми, няколко хиляди привърженици на опозицията в Абхазия настояха за оставката на президента и правителството на грузинската автономна република и се опитаха да влязат в сградата на президентската администрация в столицата Сухуми, докато там се водеха преговори между опозиционни лидери и президента Александър Анкваб, съобщиха световните агенции.

Продължилите час преговори не дадоха резултат, заяви един от водачите на опозицията - председателят на "Форум за народно единство" Раул Хаджимба. "Това обаче не означава, че се борим за изпълняване на исканията ни със сила", каза той. Хаджимба призова привържениците си да проявят търпение.

"Всичко ще бъде нормално, няма да си тръгнем оттук, докато не бъдат удовлетворени исканията ни", добави той.

В преговорите с президента участва и Виталий Габния, водач на друго опозиционно движение - Обществена организация на ветераните от грузинско-абхазката война "Аруаа".

В края на април представители на координационния съвет на опозиционните партии и обществени организации в Абхазия настояха президентът да уволни правителството, а в рамките на месец да подготви и съгласува поправки в конституцията за прехвърляне на част от президентските пълномощия на парламента и правителството на републиката. Те поискаха също държавният глава да освободи от длъжност главния прокурор и ръководителите на няколко регионални администрации.

Тогава от пресслужбата на президентството заявиха, че "Александър Анкваб смята предявяването на подобни ултимативни искания за неприемливи и непродуктивни".

Абхазия се отцепи от Грузия при войната от 1992-93 г. след разпадането на Съветския съюз. Москва призна сепаратисткия грузински район за независима държава, след като през 2008 г.
води петдневна война с Грузия, като наред с това засили контрола си върху района, припомня Ройтерс.

Само няколко държави са признали Абхазия за независима държава. Опонентите на президента Анкваб, избран през 2011 г. и оцелял, както се твърди, след няколко покушения, го обвиняват в корупция и авторитарно управление, както и че разчита прекалено на помощта на Москва.

Други негови политически противници настояват Абхазия да стане част от Руската федерация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят